Vezi VIDEO
Peste 60 de lampioane au luminat, pret de o ora, in Baia Mare, pentru a marca Sarbatoarea Lampioanelor, eveniment inspirat din legenda Sfantului Martin. Cei care au celebrat aceasta sarbatoare au fost 60 de copii de la gradinitele Bentipami si Waldorf. Micutii au jucat rolul unor pitici-eroi care, odata cu aprinderea lampioanelor, au reusit sa transmita tuturor vietuitoarelor caldura pentru a trece cu bine peste iarna.
Mai bine de o saptamana s-au pregatit cei mici pentru Sarbatoarea Lampioanelor, fiecare dintre acestia realizandu-si propriul lampion cu care va salva de la inghet vietuitoarele din padure. In seara de ieri, 11 noiembrie, le-au aprins.
“Eu am muncit foarte mult la lampionul meu pentru ca am vrut nu doar ca sa incalzeasca, dar sa fie si foarte frumos. Si mama m-a ajutat sa il fac, de aceea e mai frumos”, a aratat Helga, una dintre micutele care au jucat rolul piticilor.
Cu lampioanele aprinse, copiii au cantat si au recitat poezii pentru a se asigura ca lupta lor cu intunericul si frigul lor vor avea efectul scontat. Mai mult, dupa “ritualul” piticilor-eroi, alte trei lampioane inalte de peste jumatate de metru au fost lansate pe cerul Baii Mari, spre incantarea celor mici. “A fost foarte frumos sa fim toti piticii cu lampioanele aprinse, pentru ca asa suntem si mai puternici”, a tinut sa precizeze Petra Feder.
De pe margine, parintii s-au inghesuit pentru a-i vedea pe cei cei mici tinand in maini lampioane si recitand emotionati versuri, indrumati de una dintre educatoare. Cu zambetul pe buze, ca au facut o fapta buna, cei mici au stins lampioanele iar inainte de plecare, drept rasplata au primit cate un pachetel cu dulciuri.
“Ne-am adunat aici pentru a aprinde toate lampioanele pe care cei aproximativ 60 de copii le-au realizat pentru acest eveniment. Am pregait cantece si poezii speciale pentru aceasta seara, iar totul a iesit asa cum ne-am dorit. Practic, cei mici au avut rolul piticilor care, cu lumina pe care au dat-o lampioanele si cu caldura lor, au transmis mai departe aceasta caldura si energie spre animalele si toate vietuitoarele”, a declarat unui dintre organizatori, Luminita Czegenyi.
Potrivit legendei Sfantului Martin, pe vremea cand acesta era soldat, intalnind un om sarman care ingheta de frig, a luat sabia, si-a despicat mantia si a impartit-o cu cel suferind. Martin a devenit calugar si mai tarziu epicop de Tours. Sarbatoarea din 11 noiembrie este una a daruirii, in care copii transmit bucuria de a imparti ce au cu aproapele lor.
Sursa: Anca Popescu