Cu cat consumul de ciocolata intr-o tara este mai mare, cu atat numarul laureatilor premiului Nobel este mai ridicat, o astfel de legatura fiind descoperita de omul de stiinta american Franz H. Messerli, care lucreaza la un spital din New York. Rezultatele studiului sau au fost publicate pe site-ul prestigioasei reviste The New England Journal of Medicine (NEJM).
‘Ideea de a efectua o astfel de cercetare mi-a venit atunci cand ma aflat intr-un hotel din Kathmandu si ma plictiseam. Nu mi-a venit sa cred cand am descoperit aceasta interconexiune’, a declarat el.
O lista cu 23 de tari cu cel mai mare consum de ciocolata coincide practic cu lista tarilor cu cel mai mare numar de laureati ai premiului Nobel.
Pe primul loc in acest clasament neobisnuit se situeaza Elvetia, urmata de Suedia, Danemarca, Austria si Norvegia.
‘Elvetienii consuma in medie pe an circa 120 batoane de ciocolata cu o greutate de 85 de grame’, remarca omul de stiinta, potrivit caruia SUA se afla undeva pe la mijlocul acestui top.
Pentru a-si spori numarul de laureati ai premiului Nobel, el le recomanda americanilor sa mareasca consumul de ciocolata cu 125.000 de tone pe an.
In calculele sale, Messerli a luat in considerare datele privind numarul de laureati ai premiului Nobel in fiecare tara din cele 23 inclusiv pana in 2011. Castigatorii premiului pentru 2012 nu au fost inclusi in aceasta lista.
In conformitate cu cantitatea de ciocolata consumata, Elvetia ar trebui sa aiba 14 laureati ai Premiului Nobel. In realitate, numarul acestora se ridica la 28.
Messerli subliniaza ca personal consuma ciocolata in fiecare zi, de obicei sortimente de ciocolata amaruie, de la firma Lindt.
Nu este pentru prima oara cand oamenii de stiinta fac conexiuni la prima vedere lipsite de orice logica. Anterior, cercetatorii au demonstrat o interconexiune intre numarul de autisti in Europa si rata natalitatii pe batranul continent, aratand de asemenea ca sinuciderile in randul barbatilor depinde de numarul de pistrui de pe corp.
Despre beneficiile ciocolatei, in primul rand a sortimentului amarui, cu un continut ridicat de cacao, s-a scurs multa cerneala. Expertii considera ca datorita cantitatii mari de flavonoizi /antioxidanti/ acest produs are un efect pozitiv asupra creierului si inimii si chiar ajuta la pierderea kilogramelor in plus.
Sursa: Agerpres