Vezi VIDEO
Sute de maramureseni care sufera de hemipareza sau hemiplegie, ca urmare a unui accident vascular cerebral, au luat cu asalt Directia Generala de Asistenta Sociala si protectia Copilului Maramures (DGASPC). Oamenii au venit pentru a fi incadrati intr-un grad de handicap dupa ce la finele lunii mai legislatia a suferit modificari si au fost aprobate noi criterii. Pe de alta parte, exista persoane care vor fi incadrate intr-un grad mai usor de handicap, dupa ce s-au schimbat categoriile pentru care se putea acorda indemnizatie de handicap.
Un ordin comun al Ministerului Muncii si al Sanatatii, intrat in vigoare la finele lunii mai, face posibila incadrarea intr-un grad de handicap a persoanelor care sufera de hemipareza sau coxartroza. Aceste persoane pot beneficia de indemnizatie de handicap sau de insotitor, in functie de gravitatea afectiunii.
De la intrarea in vigoare a acestei legi sute de persoane s-au adresat DGASPC Maramures pentru a primi indemnizatie de handicap. De altfel, reprezentantii institutiei spun ca zilnic, din totalul dosarelor evaluate, o treime sunt cereri de reevaluare depuse de persoane care sufera de afectiunile recent introduse in legislatie.
„Aici se poate observa o diferentiere in doua categorii, o categorie care ar putea fi asezate sub denumirea generica de criterii pozitive fata de ordinul anterior. Aici e vorba de hemipareze, coxartroze, ce nu erau trecute in ordinul anterior. O precizare suplimentara: evaluarea se face doar la persoanele pentru care sunt depasite toate fazele terapeutice”, a afirmat purtatorul de cuvant al DGASPC Maramures, Raoul Dromereschi.
In schimb, ca urmare a noilor prevederi, se schimba incadrarile intr-un anumit grad de handicap pentru cei care prezinta boli precum parapareza sau afectiuni oftalmologice usoare.
„Nu se mai regasesc paraparezele si tetraparezele, o parte din afectiunile oftalmologice la care dispare gradul usor, luxatiile congenitale, poliartrita reumatoida, amputatiile. In toate aceste categorii scad incadrarile in grad de handicap. Tot acest lucru se inregistreaza si in cazul dializelor, cu precizarea ca asistentul personal apare doar daca persoana care face dializa are autonomia alterata”, a precizat Raoul Dromereschi.
Specialistii DGASPC au mai aratat ca pentru incadrarea intr-un anumit grad de handicap se va face o evaluare complexa. Pe de alta parte, responsabilii din domeniu spun ca in urma unei intalniri care a avut loc la Brasov s-a decis sa se lucreze la noi propuneri care vin in sprijinul persoanelor cu dizabilitati.
Astfel, se doreste o reechilibrare a criteriilor care incadreaza persoanele suferinde intr-un anumit grad de handicap. De asemenea, se doreste ca in cazul celor cu varsta de peste 75 de ani incadrarea intr-un anumit grad de handicap sa fie permanenta si sa nu mai fie nevoie de prezentari periodice la comisie.
Sursa: Camelia Tocaci