Reabilitarea termica a locuintelor este o prioritate pentru viitorul deputat PSD Gheorghe Zoicas, candidat in Colegiul 1 Baia Mare, care si-a propus ca in momenul in care va ajunge in Parlament sa initieze un proiect de modificare a legilor in vigoare. Candidatul PSD vrea ca lucrarile de reabilitare termica a locuintelor sa fie suportate integral de catre stat, iar Baia Mare sa aiba prioritate tinand cont de specificul zonei. Gheorghe Zoicas avertizeaza ca: ”Pierdem caldura, pierdem bani!
– De ce abordati aceasta tema , a reabilitarii termice, in campania electorala?
– Daca nu acum, atunci cand?
Azi un baimarean care locuieste intr-un apartament cu doua camere plateste mai mult decat un neamt care locuieste intr-unul cu 4 camere. Acest fapt de-a dreptul ma revolta! Si, la asta se adauga si nedreptatea facuta baimarenilor din anul 1992 incoace. Locuitorii acestui oras sunt oameni harnici si cu initiativa si pentru asta ei platesc…
– Cum adica platesc?
– Platesc bani mai multi la intretinere. Baimarenii sunt nedreptatiti pentru ca si-au instalat centrale termice de apartament. Subventiile acordate pentru incalzire in orasul nostru lipsesc sau sunt nesemnificative in comparatie cu cele acordate oraselor care sunt racordate la sistemele centralizate de distributie a caldurii. Sa va dau cateva exemple: Pitestiul (care are 200.000 de locuitori) a primit 106 miliarde pentru subventia caldurii; Oradea (care are 220.000 de locuitori) a primit 103 miliarde; Bacaul (cu 250.000 de locuitori) a primit 52 de miliarde; Clujul (cu 400.000 de locuitori) a primit 143 de miliarde de lei. Baia Mare (care numara 138.000 de locuitori) a primit numai 1,5 miliarde de lei subventie! Sumele sunt pentru lunile ianuarie, februarie, martie si se gasesc in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 340 din data de 2 mai 2008.
– Si ce se poate face in acesta situatie?
– Solutia este reabilitarea termica a locuintelor. Sa nu uitam ca Baia Mare se afla in zona IV climatica – cea mai friguroasa, pentru ca este necesar ca 7 luni pe an sa ne incalzim locuintele!
E clar ca putem rezolva problema cheltuielilor mari la intretinere numai prin aceasta reabilitare. Prin OUG 174 din 2002 si prin Legea 211 din 2003 Guvernul Nastase a prevazut alocarea a 99 de milioane de Euro pentru anul 2005, pentru acest program. Insa, guvernarea PD-PNL a aprobat lucrari de numai 5 milioane de euro si n-a cheltuit decat jumatate din aceasta suma. Aceasta decizie este o sfidare la adresa buzunarelor cetăteanului si a baimareanului, implicit.
– Ce efect ar avea aceasta reabilitare asupra bugetului unei familii?
– Ganditi-va la o familie care plateste 200 de RON la intretinere in acest moment. In urma reabilitarii termice ar plati numai 120 RON. S-ar ajunge la economii de peste 40 la suta si la o crestere a confortului zilnic. Dar efectele ar fi si de altă natura: ar aparea noi locuri de munca, am avea un oras mai frumos si am proteja mediul.
Europa a trecut de peste 20 de ani la masuri in acest sens in urma crizei energetice din anul 1973. Ele au constat nu in subventii ale cheltuileilor cu incalzirea, ci in reabilitarea termica a locuintelor, aşa cum propun si eu. Astfel, s-a ajuns, de exemplu, ca in Germania, consumul de energie sa se reduca in 13 ani cu 65 la suta. La fel a fost si in Austria si Franta.
Noi, pana acum am batut pasul pe loc. E adevarat ca si la noi, pana la finele anului, fiecare cladire trebuie să aiba un certificat energetic si o documentatie de reabilitare termica. Atunci cand baimarenii vor cunoaste situatia reala vor vedea cat pierd.
– Concret, cum doriti sa materializati aceasta idee?
– Odata ajuns in Parlament cer modificarea acestei legi astfel incat toate cheltuielile pentru reabilitarea termica sa fie suportate de catre stat, iar Baia Mare va fi prioritara in realizarea acestor lucrari de reabilitare termica.
Am sprijinul conducerii centrale a PSD ca acest proiect sa ajunga realitate. Trebuie doar ca eu sa ii conving pe baimareni ca acest proiect este necesar si trebuie sa se realizeze incepand din 2009.
Sursa: Advertorial
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult