Au existat judete unde timp de doua ore s-a intrerupt activitatea in numeroase institutii publice. Maramuresul nu s-a numarat insa printre ele pentru ca doar angajatii Garzii Financiare au” organizat” greva de avertisment, iar asta mai mult cu numele pentru ca au lucrat dupa programul normal.
Pseudo-greva de avertisment
Comisarii Garzii Financiare Maramures au aflat ca se va intra in greva doar joi dupa-amiaza. Liderul sindicatului din insitutie, Costel Muresan, a recunoscut ca actiunea de protest i-a luat oarecum pe nepregatite.
“Ne-au anuntat foarte tarziu si nu am mai putut amana activitatile programate pentru dimineata de vineri. O parte din cei 18 sindicalisti a fost la examene dimineata, altii au fost in control cu politia. Am spus ca suntem in greva de avertisment intre 8.00 si 9.00, dar adevarul e ca am lucrat. Noi cerem ca guvernantii sa lucreze pe ceea ce inseamna statutul comisarului si sa modifice legea salarizarii”, a declarat Muresan pentru eMaramures.ro.
Miscari sindicale in reluare
In restul institutiilor publice din Maramures a fost liniste si pace vineri dimineata. Asta si pentru ca o parte dintre functionari sunt afiliati la cu totul alte sindicate, care au decis sa negocieze cu guvernul in loc sa protesteze. Sindicalistii de la finante nici nu stiau ca au colegi care au fost in greva la centru, iar cei din Primaria Baia Mare au precizat ca vor declansa greva generala doar in preajma Craciunului si numai daca nu ajung la o intelegere cu membrii executivului.
In schimb, angajatii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor erau pregatiti de greva. Dar nu pentru vineri, ci pentru lunea viitoare. “S-a primit joi un calendar privind protestele, dar se pomenea de greva de avertisment abia pentru luni. La Bucuresti am inteles ca s-a protestat pentru cresterea salariilor si adoptarea unei legi unice de salarizare a functionarilor publici care sa elimine diferentele salariale intre cei care au aceeasi functie publica, dar in la oficiile din teritoriu nu au venit solicitari”, a precizat seful institutiei, Nicolae Sasaran.
Functionarii publici cer printre altele ca salariul minim net sa fie majorat la 800 de lei, dar si sa le fie acordate de sporuri in cuantum de 45% din salariu, functie de calificari. Se pare ca saptamana viitoare vor continua protestele, iar conform planurilor facute joi, pe data de 30 noiembrie, se va intra in greva generala pe termen nelimitat.
Sursa: Larisa Tivadar