![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Marele premiu din acest an al Festivalului de folclor “Alina-te dor, alina”, magarusul Alin, a ajuns la un teolog din Maramures. Juriul concursului a apreciat ca editia aniversara care a avut loc in acest weekend a fost una de foarte buna calitate, cu interpreti talentati si recitaluri de exceptie. Organizatorii intentioneaza ca anul viitor sa introduca in festival si o sectiune de pricesne, avand in vedere ca trei dintre concurenti au interpretat astfel de melodii.
Editia din acest an a Festivalului “Alina-te dor, alina” a fost una mai speciala, pentru ca s-au implinit 20 de ani de la organizarea primului eveniment de acest gen. Tocmai de aceea organizatorii concursului de folclor s-au straduit sa puna la cale un festival de exceptie, iar asteptarile juriului si ale spectatorilor n-au fost inselate.
“Asa cum ii sta bine unei editii aniversare, a fost una de calitate. Domnul Nicolae Sabau se straduieste sa aduca oameni de valoare atat in juriu, cat si in recital. E bine, deoarece tinerii au nevoie de modele. La aceasta editie s-au prezentat copii foarte buni si tineri care au inteles ca trebuie sa respecte cantecul si portul popular si acest lucru ne-a bucurat foarte mult”, a declarat presedintele juriului, Elise Stan, cunoscut realizator de emisiuni de muzica populara la televiziunea nationala.
Presedintele Festrivalului, Nicolae Sabau, s-a aratat si el incantat de nivelul concurentilor si de faptul ca atat de multi tineri se indreapta spre folclor.
“Editia aceasta, adica a 20 – a de la infiintarea festivalului national, a fost un succes remarcabil. Multi concurenti sunt de la scolile populare de arta, de la facultatile de muzica si au venit sa cante aici. Este un interes extraordinar al tineretului si imi pare foarte bine ca sunt interesati de folclor, pentru ca de acolo am plecat, de la frunza, copaci, aer, apa. Acesti copii, tineret, sunt foarte talentati si juriul a admirat vocile extraordinare”, a relatat cunocutul interpret de muzica populara, Nicolae Sabau.
Acesta mai aratat ca suprinzator, la editia din acest an, au participat si trei studenti de la Teologie care au cantat pricesne. Tocmai de aceea pe viitor se doreste sa se introduca si o sectiune de pricesne. De altfel, marele castigator al festivalului a fost tot un teolog, din Maramures, student in anul doi la Teologie, Vlad Marian Verdes. Acesta a castigat magarusul, marele premiu al festivalului, iar dupa cum a marturisit Nicolae Sabau, animalul s-a imprietenit foarte repede cu castigatorul.
Juriul a fost impresionat si de maiestria unui concurent orb venit tocmai din judetul Suceava si care a cantat la sase instrumente. Acesta a fost rasplatit cu un premiu de juriul festivalului. La editia a 20-a a Festivalului “Alina-te dor, alina”, au intrat in concurs 21 de interpreti veniti din diferite zone: Maramures, Suceava, Salaj, Satu Mare, Arges, Dambovita, Giurgiu, Iasi.
Lista castigatorilor:
Marele premiu: Vlad Marian Verdes, Baia Mare, Maramures
Locul I: Iulia Andreea Mihai, Clejani, Giurgiu
Casiana Matei, Salaj
Locul II: Anamaria Ioana Lazar, Zalau, Salaj
Andrada Cristina Barsauan, Satu Mare
Locul III: Georgiana Raluca Trif, Sacalaseni, Maramures
Alexandru Marian Cozaciuc, Suceava
Premii speciale: Iuliana Mihaela Demian, Surdesti, Maramures
Ecaterina Chiriac, Prisecani, Iasi
Crina Botisan, Zalau
Maria Ardelean, Bogdan Voda, Maramures
Sursa: Camelia Tocaci