Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Cimitirul Vesel din Sapanta a fost transformat sambata, 14 august, intr-o veritabila sala de concerte, unde 120 de instrumentisti au interpretat suita muzicala compusa de Shaun Davey avand ca versuri epitafurile din vestitul tintirim. Daca seara de sambata a fost a irlandezilor, duminica, 15 august, interpreti romani precum Grigore Lese, Grupul Iza sau aromanii farseroti le-au aratat invitatilor, prin intermediul muzicii lor, ce inseamna cultura romaneasca traditionala.
Atat cele 12 melodii interpretate fara cusur, cat mai ales faptul ca acestea au fost cantate chiar in locul care a inspirat opera au dus la crearea unei atmosfere deosebite in timpul concertului desfasurat chiar in incinta Cimitirului Vesel. Organizatorii nu au lasat nimic la voia intamplarii, iluminand fiecare cruce in parte, prin amplasarea de candele si faclii in cimitir. La sfarsitul concertului, asemeni unor suflete care se indreapta catre cer, au fost lansate in aer lampioane de hartie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
„Vocile din Cimitirul Vesel”, suita muzicala compusa de Shaun Davey, include 12 piese ce spun povestea unor oameni care au fosat ingropati in Cimitirul Vesel, intocmai asa cum i-a descris Stan Ioan Patras pe crucile pe care acesta le-a realizat. De asemenea, chiar epitaful de pe crucea lui Stan Ioan Patras a fost folosit intr-o melodie pentru a-l elogia pe creatorul celebrului cimitir. Ineditul concert de sambata seara a fost filmat pentru a fi inclus in cadrul filmului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, care va spune povestea festivalului.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Duminica, 15 august, a fost momentul in care muzica traditionala romaneasca si cea irlandeza au fost puse fata in fata. Spectacolul s-a desfasurat pe o pajiste de la intrarea in Sapanta dinspre Sighetu Marmatiei. Rand pe rand, invitatii lui Shaun Davey au incantat numerosul public atat cu melodii traditionale irlandeza, cat si cu piesele cantate cu o seara inainte. Odata spectacolul irlandezilor incheiat, a fost randul invitatilor lui Grigore Lese sa urce pe scena. Spectacolul prezentat de acesta la Sapanta a fost cel pe care Romania l-a prezentat in urma cu putin timp la Shanghai, acolo unde a fost lansat noul brand turistic al tarii.
![]() |
![]() |
Daca inainte cu o seara facliile au fost cele care au ajutat la crearea atmosferei, de aceasta data nu a mai fost nevoie de eforturile organizatorilor, deoarece fulgerele au suplinit tortele. Si cu toate ca ploaia ameninta concertul, numerosi temerari au ales sa ramana in fata scenei.
In ciuda faptului ca organizarea acestui festival s-a dovedit o adevarata proba de rezistenta, Peter Hurley, producatorul festivalului, irlandezul care „s-a facut roman”, spera ca aceasta prima editie sa nu fie si ultima, si ca festivalul va deveni un proiect de lunga durata.
Sursa: Andrei Gherghel