Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, Decretul pentru eliberarea din functia de consilier prezidential a lui Peter Eckstein Kovacs, anunta Administratia prezidentiala. Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a demisionat in 1 septembrie din functia de consilier prezidential. El declara, atunci, ca a demisionat din aceasta functie si ca presedintele Traian Basescu i-a acceptat demisia, motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Rosia Montana.
„Am discutat cu presedintele Traian Basescu si l-am anuntat verbal despre demisia mea din functia de consilier prezidential, iar dansul a acceptat aceasta demisie. Luni voi depune in scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia”, declara Peter Eckstein Kovacs.
Peter Eckstein Kovacs este impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, in timp ce presedintele Traian Basescu s-a exprimat in ultima perioada cu insistenta asupra necesitatii inceperii exploatarii aurului de acolo.
Recent, presedintele Traian Basescu a fost la Rosia Montana, unde s-a intalnit cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, cu autoritatile locale si cu opozantii proiectului. El s-a declarat un sustinator al proiectului minier „nu de azi, de ieri”, amintind ca a fost acolo si in campania electorala pentru a se informa si recomandandu-le reprezentantilor companiei sa gaseasca modalitati sa prezinte populatiei proiectul. Dupa ce a vizitat cariera, Basescu a declarat ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care „nu au vrut sa ii doara capul”.
La randul sau, Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petitie prin care asociatia Transilvania Verde ii cere ministrului Culturii sa retraga certificatul de descarcare arheologica, pentru masivul Carnic, de la Rosia Montana.
Dupa ce a semnat protestul, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei ca s-a raliat demersului pentru ca, in opinia sa, investitia de la Rosia Montana este una paguboasa pentru Romania.
„Imi face mare, mare placere sa semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protesteaza impotriva, investitiei, sa ii zicem asa, de la Rosia Montana. Este o pozitie de a mea arhicunoscuta, pe care o repet de cate ori trebuie sa o repet, pentru ca este o afacere paguboasa pentru Romania. Eu sper ca nici toamna asta, nici in toamna viitoare si nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Rosia Montana.” a spus Eckstein-Kovacs.
Ulterior, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Carnic ca monument protejat pana cand nu se va lamuri participarea statului in firma care va face exploatarea la Rosia Montana, el adaugand ca Peter Eckstein-Kovacs trebuie sa-si lamureasca pozitia.
Dupa anuntul demisiei, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca demisia lui Peter Eckstein Kovacs din functia de consilier prezidential este o decizie care trebuie acceptata, nu comentata, fiind vorba despre „neintelegerile, conflictele, tensiunile” intre un consilier si seful statului.
Presedintele Traian Basescu l-a numit, in 6 ianuarie 2009, pe Peter Eckstein Kovacs in functia de consilier prezidential pentru minoritati.
Sursa: Mediafax