Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat cererea autoritatilor romane de extradare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detentie pentru infractiuni economice si retinut la Jakarta in 2 decembrie 2009, procedura de repatriere insa va mai dura, afirma surse ministeriale. Popa a fost arestat, in 2 decembrie, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009. Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Widya Airlangga, atasat de presa in cadrul ambasadei Indoneziei la Bucuresti, a declarat ca „potrivit legislatiei indoneziene, pe scurt procedura este urmatoarea: trebuie sa existe o cerere a politiei care se transmite Ministerului de Justitie de la Jakarta care, la randul sau, face o solicitare catre Presedinte, cel care da unda verde. La acest moment, pot confirma ca Ministerul Justitiei a transmis catre Presedintie actele necesare. Procesul continua si va asiguram ca facem toate demersurile in conformitate cu legislatia”.
Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din legislatia indoneziana in domeniu, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.
Aceeasi lege prevede ca persoana pentru care a fost ceruta extradarea va fi predata autoritatilor solicitante la data si locul stabilite de Ministerul Justitiei din Republica Indonezia. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.
Procurorii au decis sa-l retina pe Sorin Ovidiu Vantu, dupa ce au primit, saptamana trecuta, informarile de la autoritatile judiciare din Cipru si Indonezia privind tranzactiile prin care ii erau virati bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian, sofer al omului de afaceri care patroneaza Realitatea, si Octavian Turcan. Acesta din urma, cetatean moldovean, este considerat ca fiind una dintre persoanele de incredere ale omului de afaceri, ce i-ar fi transferat bani in Indonezia lui Nicolae Popa.
Autoritatile judiciare romane au solicitat, prin comisii rogatorii, in Cipru si Indonezia, audierea mai multor persoane si obtinerea unor informatii, printre care si tranzactii bancare care sa confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vantu catre Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prabusirea Fondului National de Investitii, la 15 ani de detentie, fiind pagubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON si 28 de milioane de euro.
Procurorii romani l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat in decembrie 2009, in baza unui mandat international de urmarire prin Interpol. In urma ultimelor raspunsurilor primite, saptamana trecuta, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor si coroborarea acestora cu informatiile detinute, procurorii au decis, azi – 9 septembrie, descinderi la mai multe locatii si convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca, Octavian Turcan si a lui Alex Stoian, informeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme detinute de Liviu Luca si Octavian Turcan, Sorin Ovidiu Vantu ii remitea sume importante de bani lui Nicolae Popa.
Sorin Ovidiu Vantu a fost retinut, tot azi, de procurorii Parchetului instantei supreme, pentru 24 de ore, in legatura cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din Romania. Concret, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a fost retinut sub acuzatia de favorizarea infractorului.
Sursa: Mediafax