Universitatile care au anuntat concursuri de admitere la master in vara trebuie sa schimbe data, intrucat ele vor fi organizate doar dupa clasificarea universitatilor, adica in septembrie, iar locurile la doctorat vor fi ocupate prin competitie. De asemenea, pentru doctorat, in premiera, locurile vor fi scoase la concurs. Ministerul Educatiei are 3.500 de locuri pentru doctorat care vor fi scoase la concurs.
Secretarul de stat pentru invatamantul superior, Catalin Baba a declarat ca „in iulie este in plina desfasurare procesul de clasificare a universitatilor. Locurile la master vor fi acordate numai in baza clasificarii universitailor, intrucat nu toate institutiile de invatamant indeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregatire”.
Universitatile vor fi clasificate impreuna cu experti ai Asociatiei Universitatilor Europene in baza datelor transmise pana in 23 mai de catre fiecare institutie de invatamant superior, iar clasarea intentionata intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata pentru declaratii false.
„Universitatile se clasifica in trei categorii: universitati centrate pe educatie, care au numai pregatire de licenta, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica, care au licenta si masterat si universitati de cercetare avansata si educatie, care au licenta, masterat si doctorat”, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat in MECTS, Catalin Baba.
Odata cu clasificarea universitatilor incepe si ierarhizarea domeniilor de studii, numai ca aceasta din urma ar putea dura pana in 2014.
In 31 mai, o echipa de experti ai EUA va aveni la Bucuresti pentru clasificarea universitatilor, expertii urmand sa evalueze datele transmise de catre unitatile de invatamant superior. In cazul in care o institutie de invatamant s-a clasat, intentionat, intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata, conform legii educatiei pentru declaratii false si inducerea in eroare a publicului, a mai spus secretarul de stat pentru invatamant superior .
„Metodologia de evaluare porneste de la principiul autonomiei universitare, fiecare institutie asumandu-si o anumita misiune care o plaseaza intr-una dintre categoriile anuntate. In final, clasificarea universitatilor este rezultatul unui proces de autoevaluare si evaluare. Decizia privind clasificarea unei universitati intr-o categorie anumita este rezultatul exclusiv al evaluarii externe si comparative. In consecinta, organizarea programelor de studii, finantarea din fonduri publice si tipurile de diplome emise de o universitate sunt dependente in mod exclusiv de pozitionarea universitații intr-o categorie sau alta”, a explicat secretarul de stat.
Acesta a spus insa ca procesul de evaluare cu scopul clasificarii universitatilor nu reprezinta in niciun fel un proces de ierarhizare a institutiilor de invatamant superior din Romania.
Sursa: Mediafax