Vezi VIDEO
Ziua Mondiala a Sanatatii a fost marcata si la Centru Rivulus Pueris, unde zeci de baimareni au aflat urmarile nefaste ale bolilor transmise prin muscaturi ale insectelor. Cei prezenti au putut sa afle ce inseamna vectori si care sunt principalele boli transmise de catre acestia si au primit raspunsuri la nelamuririle legate de acest subiect.
In fiecare an, Ziua Mondiala a Sanatatii este marcata prin diferite evenimente organizate de catre comunitatile locale. In Baia Mare, o astfel de actiune a avut loc la Centru Rivulus Pueris, unde cateva zeci de baimareni au participat la eveniment.
„Asociatia Mondiala a Sanatatii, in 1948, a simtit nevoia sa infiinteze aceasta zi cu doua motivatii foarte precise. Prima data, pentru ca era o punte de lansarea a unor programe si proiecte pe termen lung, si in al doilea rand pentru ca era o modalitate deosebit de buna de a se transmite cunostinte la nivel mondial cu privire la diferite tematici de sanatate“, a spus Lia Gherman, directorul adjunct al SPAS Baia Mare.
Cu sloganul „Muscaturi mici, pericol mare pentru sanatatea dumneavoastra“, tema din acest an a fost bolile transmise prin vectori. „Foarte multe boli sunt transmise prin vectori, cum ar fi tantari, capusa, rozatoare, producand muscaturi mici si avand un pericol mare pentru sanatatea dumneavoastra, tocmai datorita faptului ca se transmit foarte multe boli. Bolile transmise prin vectori sunt responsabile pentru 17% din totalul bolilor infectioase“, a explicat Bogdan Pop, reprezentantul DSP Maramures.
La eveniment a luat parte si dr. Zenovia Pop, medic primar boli infectioase, cea care a vorbit despre una dintre cele mai grave boli transmisa prin intepaturi de insecte.
„Malaria in fiecare an produce numeroase decese. De ce? Deoarece pentru malarie nu s-a gasit inca un vaccin care se previna boala. Boala o putem preveni doar prin medicatia administrata inainte de-a pleca in tarile cu aspect endemic, acolo unde exista malarie tot timpul. Cel putin cu doua saptamani inainte de-a pleca in zonele respective, pe toata perioada cat se sta acolo si inca patru saptamani dupa intoarcerea in tara“, a punctat Zenovia Pop.
Specialistii au aratat ca in ceea ce priveste Romania a crescut ingrijorator de mult numarul pacientilor care se prezinta in unitatile spitalicesti cu muscaturi de capusa. Aceasta poate avea urmari grave, printre care si boala Lyme.
Sursa: Cosmin Carp