O companie din trei (31%) din Romania a avut pana acum probleme cu lichiditatile din cauza facturilor neincasate, nivel peste cel inregistrat in tari precum Grecia (23%), Slovacia (16%) si Germania (9%), potrivit unui studiu realizat de grupul EOS.
Conform studiului „Obiceiuri de plata in tarile europene”, realizat de grupul EOS si Institutul de Cercetare Ipsos, cele mai afectate de criza economica au fost companiile din comert, 39% dintre acestea avand probleme din cauza creantelor neincasate.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.200 de compani din zece state europene. “Conditiile economice s-au inrautatit foarte mult in anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinantarii. Astfel, volumul creantelor neachitate a crescut, valoarea acestora ajungand in luna octombrie 2009 la peste un miliard de lei”, a declarat directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovacs.
Potrivit studiului, companiile din Romania acorda clientilor intervale de plata relativ lungi, ajungand in medie la aproximativ 33 de zile, fata de Rusia si Germania unde perioada pentru achitarea facturilor se ridica in medie la 24 de zile. Doar in Spania si Grecia companiile ofera posibilitatea clientilor sa isi plateasca facturile intr-un interval mai lung, respectiv 70 de zile si 106 zile.
„Intervalele lungi de plata se reflecta in cota ridicata a creantelor neincasate. Dupa Grecia (22%) si Spania (16%), companiile din Romania prezinta cea mai ridicata cota a creantelor neincasate (13%). in special companiile ce activeaza in comert, avand clienti persoane juridice prezinta in bilanturile lor o cota ridicata a creantelor neincasate (17%)”, se arata in studiu.
Cu toate acestea, in Romania, 68,5% din companii si 71% din clientii persoane fizice achita la timp platile, in comparatie cu Bulgaria sau Grecia, unde procentul celor care achita la termen este de 50%, in cazul persoanelor juridice.
„Cei mai buni clienti sunt persoanele fizice ai prestatorilor de servicii de utilitati, unde daca nu achiti facturile nu mai beneficiezi de serviciul respectiv (…) Astazi, companiile romanesti vand mai mult cu sistem de plata pe loc, de aceea clientii care platesc la termen sunt mai putini si reusesc sa achite la timp. in 2009, companiile au vandut mai mult la termen”, a explicat Georg Kovacs.
In ceea ce priveste evolutia comportamentului de plata, in perspectiva urmatorilor doi ani, circa 38% din companiile romanesti se asteapta la o inrautatire a acestui indicator, in timp ce 41% prevad o evolutie contanta.
Sursa: Mediafax