• Contact
eMaramures
  • Acasa
  • Actualitate
    • 112
    • Cultură
    • Educaţie
    • Sănătate
      • COVID-19
    • Social
    • Știri Externe
    • Știri Naționale
  • Timp Liber
    • Monden
  • Sport
  • Politică
    • Alegeri Locale
    • Alegeri Europarlamentare
    • Alegeri Prezidentiale
  • Utile
    • Anunturi
    • Publicitate
  • Editorial
    • Opinii
  • Blogurile eMM
    • Postari recente
    • Cele mai comentate
    • Lista bloggeri
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
eMaramures
  • Acasa
  • Actualitate
    • 112
    • Cultură
    • Educaţie
    • Sănătate
      • COVID-19
    • Social
    • Știri Externe
    • Știri Naționale
  • Timp Liber
    • Monden
  • Sport
  • Politică
    • Alegeri Locale
    • Alegeri Europarlamentare
    • Alegeri Prezidentiale
  • Utile
    • Anunturi
    • Publicitate
  • Editorial
    • Opinii
  • Blogurile eMM
    • Postari recente
    • Cele mai comentate
    • Lista bloggeri
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
eMaramures
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
Acasa Actualitate

Echipa de experți a Maramureșului a coordonat evaluarea lanțului alimentar din regiunea Emilia-Romagna (Italia)

Admin eMM de Admin eMM
18 februarie 2019
in Actualitate
3 min
Echipa de experți a Maramureșului a coordonat evaluarea lanțului alimentar din regiunea Emilia-Romagna (Italia)
Share on Facebook

În perioada 12-15 februarie 2019, echipa de experți a județului Maramureș a coordonat evaluarea lanțului alimentar din regiunea Emilia-Romagna (Italia), în cadrul Proiectul ”FoodChains 4 Europe” (FC4EU), implementat în prezent, de Consiliul Județean Maramureș, în calitate de partener. Experți în domeniul agro-alimentar din regiunile partenere ale proiectului s-au întâlnit la Bologna, pentru cea de-a cincea și ultima evaluare de tip Peer Review (inter pares), cu scopul de a evalua lanțurile alimentare din regiunea Emilia-Romagna și de a face recomandări privind ambalarea produselor alimentare de înaltă calitate, cu accent pe durabilitate. Cu acest prilej, a avut loc și a cincea Întâlnire a Comitetului de Monitorizare, la Bologna, în 14 februarie 2019, în cadrul căreia, factori de decizie ai partenerilor proiectului FC4EU au analizat progresele realizate de fiecare regiune implicată în proiect și au planificat viitoarele acțiuni.

Consiliul Județean Maramureș a participat la activitățile din regiunea Emilia-Romagna cu reprezentanți ai conducerii și ai echipei de proiect, precum și cu un consultant local și două cadre didactice universitare cu expertiză în domeniul cercetării și inovării privind ambalajele produselor alimentare, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar ”Nord” Baia Mare, Facultatea de Științe, Departamentul de Chimie Biologie.

Seria acțiunilor Peer Review a debutat cu Seminarul „Ambalarea produselor alimentare din Emilia-Romagna: perspective de inovare și sustenabilitate”, la Bologna, pe 12 februarie 2019. Prezentările și discuțiile s-au referit la cadrul regional privind ambalarea produselor alimentare locale, exemple de cooperare la nivel regional de tip public-privat, precum și la preocupări și realizări în domeniul ambalajelor inovative, cu accent pe păstrarea calității produselor, reducerea consumului de materiale care afectează mediul, reutilizarea și reciclarea ambalajelor. Regiunea Emilia-Romagna este caracterizată printr-un grad ridicat de dezvoltare a inițiativei antreprenoriale în domeniu, cu peste 5000 de firme în industria alimentară și peste 300.000 de lucrători în sectorul agro-alimentar.

Vizite la companii din regiunea Emilia-Romagna – abordări inovative și cooperare regională

În 12 februarie 2019, echipa de experți a vizitat o companie din Imola, cu o tradiție de 100 de ani în industria ceramică și fabricarea de utilaje pentru ambalaje alimentare. Cu o preocupare permanentă în introducerea inovării și retehnologizare, SACMI constituie un exemplu de continuitate în domeniu, dar și de adaptare la condițiile de piață și la cerințele de protecție a mediului. În cadrul vizitei din 13 februarie 2019 a fost prezentat procesul de fabricație și modul de ambalare a produselor tradiționale, cu scopul de a reduce greutatea ambalajului și cantitatea de plastic, dar și de a folosi materiale noi, biodegradabile, care să păstreze calitatea și să prelungească perioada de valabilitate a produselor. Vizita la consorțiul ACETUM, derulată tot în 13 februarie 2019, a evidențiat importanța colaborării dintre producătorii de oțet balsamic din Modena pentru a realiza în comun ambalarea, etichetarea și promovarea produselor, sub marca – Oțet Balsamic de Modena: produse cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și produse cu Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Casa Mazzeti din Cavezzo, care face parte din consorțiul ACETUM, participanții la Peer Review au aflat detalii despre modul de fabricare a oțetului balsamic de Modena și despre rețeta tradițională de producere a sortimentelor DOP. Ultima vizită din cadrul evaluării Peer Review a avut loc pe 14 februarie 2019, la fabrica de ambalaje pentru fructe și legume ”CSO” și ”CPR System” din Ferrara, unde participanților la Peer Review le-a fost prezentat sistemul integrat de producție, transport, colectare, reparare, reutilizare și reciclare a lădițelor pliabile pentru legume și fructe.
Recomandări pentru lanțul alimentar din regiunea Emilia-Romagna

Pe baza observațiilor și discuțiilor de pe parcursul celor trei zile de activități, echipa de experți a proiectului Food Chains 4 EU a analizat elementele de interes și a stabilit o serie de recomandări preliminarii, care au fost prezentate în cadrul seminarului din data de 15 februarie 2019, la Bologna. S-a stabilit, astfel, acordarea de consultanță, instruire și sprijin financiar pentru IMM-uri, pentru a facilita accesul acestora la cercetare, dar și creșterea cooperării la nivel public-privat pentru a identifica noi tipuri de ambalaje sustenabile și tehnologii asociate. S-a decis realizarea de campanii de conștientizare a consumatorilor privind importanța ambalajelor care protejează mediul, dar și faptul că autoritățile regionale ar trebui să sprijine IMM-urile, pentru a se conforma cu reglementările europene în domeniul ambalajelor alimentare sustenabile, prin acordarea de stimulente financiare. Totodată, este necesară corelarea între diversele programe de finanțare ale UE, pentru următoarea perioadă de programare, precum și dezvoltarea de scheme de finanțare pentru reducerea deșeurilor în domeniul ambalajelor alimentare. Pe baza raportului final al echipei de experți, regiunea Emilia-Romagna va elabora planul de acțiune care va fi pus în aplicare în a doua fază a Proiectului Food Chains 4 EU.

Consiliul Județean Maramureș și-a propus ca, în cadrul Proiectului Food Chains 4 EU, să dezvolte un plan de acțiune privind inițiativa ”Bun de Maramureș”, cu scopul de a sprijini și promova produsele locale.

Stirea anterioara

Grigore Leşe, sărbătorit la Ateneul Român, la împlinirea vârstei de 65 de ani

Stirea urmatoare

Hoţ din Baia Sprie, axat pe furtul de aparate din domeniul construcţiilor, a fost identificat

Stirea urmatoare
Poliţiştii au prins şi reţinut un tânăr din Cerneşti, bănuit că a furat bijuterii şi bani din locuinţe

Hoţ din Baia Sprie, axat pe furtul de aparate din domeniul construcţiilor, a fost identificat

Expertiza tehnică pentru asigurarea stabilității amplasamentului din cadrul proiectului SMID de la Fărcașa a fost finalizată

Expertiza tehnică pentru asigurarea stabilității amplasamentului din cadrul proiectului SMID de la Fărcașa a fost finalizată

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni de folosire si Politica de Confidentialitate.

Bloguri eMM recente

EDITORIAL: VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ ȘI SPECTATORII AJUNȘI ÎN RING

de eMaramureș
6 mai 2025
0
EDITORIAL: VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ ȘI SPECTATORII AJUNȘI ÎN RING

La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...

Citeste mai mult
Anterior Urmator
eMaramures

eMaramures | Știri și informații la zi
office@emaramures.ro

orice media logo –  Servicii de creare site web

Stiri Recente

Măsuri de protecție a populației în perioadele cu temperaturi ridicate

24 iunie 2025

Au început înscrierile pentru Atelierele de vacanță la muzeu

24 iunie 2025

Un bărbat de 41 de ani, depistat de polițiștii sigheteni conducând un motociclu, fără permis de conducere

24 iunie 2025

Verificări privind transportul de material lemnos la Dragomirești

24 iunie 2025

Băimăreanul Asztalos Csaba este judecător al Curții Constituționale!

24 iunie 2025

Navighează după categorie

  • 112
  • Actualitate
  • Alegeri Europarlamentare
  • Alegeri Locale
  • Alegeri Prezidentiale
  • Anunturi
  • Bloguri eMM
  • COVID-19
  • Cultură
  • Editorial
  • Educaţie
  • Fără categorie
  • Monden
  • Opinii
  • Politică
  • Publicitate
  • Război în Ucraina
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
  • Știri Externe
  • Știri Naționale
  • Știrile Zilei
  • Timp Liber
  • Utile

Stiri recente

Măsuri de protecție a populației în perioadele cu temperaturi ridicate

24 iunie 2025
Au început înscrierile pentru Atelierele de vacanță la muzeu

Au început înscrierile pentru Atelierele de vacanță la muzeu

24 iunie 2025
  • Termeni de folosire
  • Politica de confidentialitate
  • Politica cookies
  • Cazare Baia Mare
  • Pensiune Sighișoara
  • MrBet

© 2020 eMaramures. Toate drepturile rezervate.

Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
  • Acasa
  • Actualitate
    • 112
    • Cultură
    • Educaţie
    • Sănătate
      • COVID-19
    • Social
    • Știri Externe
    • Știri Naționale
  • Timp Liber
    • Monden
  • Sport
  • Politică
    • Alegeri Locale
    • Alegeri Europarlamentare
    • Alegeri Prezidentiale
  • Utile
    • Anunturi
    • Publicitate
  • Editorial
    • Opinii
  • Blogurile eMM
    • Postari recente
    • Cele mai comentate
    • Lista bloggeri

© 2020 eMaramures. Toate drepturile rezervate.