”1001 de carti de citit intr-o viata”, tradusa de curand din limba engleza de Editura Rao, sugereaza asadar amploare nemarginita, dar si precizie si o concizie incomode in a releva romanele si scriitorii care au marcat momente de cotitura in evolutia literaturii.
Daca enciclopedia incepe cu inegalabila „O mie si una de nopti”, se ajunge la „Pelerinajul” lui Dorothy Richardson si la „In cautarea timpului pierdut” a lui Proust. Printre doamnele literaturii se numara Jane Austen, prezenta cu sase carti, Margaret Atwood, Emily Bront‘ si Amelie Nothomb.
Capitolul cel mai voluminos este consacrat secolului al XX-lea, cu 731 de titluri, printre care „Padurea spanzuratilor”, de Liviu Rebreanu, si „Pe culmile disperarii”, de Emil Cioran.
O alta enciclopedie este ”1001 de filme de vazut intr-o viata”, in care Steven Jay Schneider, impreuna cu 57 de critici si de cineasti, au inclus pe lista, printre titluri, „Calatoria in luna”, scurtmetrajul mut din 1902, „O fata de milioane”, cu patru Oscaruri, „Psycho”, capodopera lui Alfred Hitchcock din 1960, cel mai influent film horror din istorie, sau filmul alb-negru „Frankenstein”, realizat in 1931 si considerat cea mai importanta pelicula de groaza.
”1001 de albume de ascultat intr-o viata” pune la un loc genuri diverse de muzica – blues, rock, jazz, dar si heavy-metal, glam, reggae, disco, punk, rapp, new wave, post-punk – si te invita sa reasculti unele dintre cele mai importante albume lansate in ultima jumatate de secol.
Titlu din ziar:
1001 de carti de citit intr-o viata
Revista presei centrale – 15 octombrie 2007. Cotidianul Evenimentul zilei
Sursa: Simona Chitan