Vezi VIDEO
Cel de-al 105-lea cetatean de onoare al Baii Mari este profesorul Justin Podareanu. Acordarea titlului nu a fost insa scutita de un scandal de pomina. Dupa ce in luna noiembrie alesii locali au refuzat sa-i confere distinctia de cetatean de onoare, situatia s-a repetat si la ultima intrunire din acest an a consilierilor baimareni, acestia refuzand sa voteze, dupa ce un reprezentant al PDL, partidul initiator al proiectului, a jignit mentorii PNL. In urma respingerii proiectului, democrat-liberalul si-a cerut scuze public liberalilor pentru „derapajul regretabil” si proiectul a fost revotat fara nicio problema, iar titlul a fost acordat.
Din 1995 si pana acum, consilierii baimareni au acordat 105 titluri de cetatean de onoare. Recordul a fost stabilit in anul 2008, cand s-au acordat 19 destinctii de acest gen. In acest an, alesii municipali au acordat 16 titluri de cetatean de onoare, ultimul fiind cel atribuit profesorului de muzica Justin Podareanu. Distinctia a fost discutata prin prisma faptului ca una dintre comisiile Consiliului Local nu si-a dat avizul.
„Comisia care a dat avizul negativ a mers pe ideea ca nu trebuie sa demonetizam acordarea unor titluri de cetateni de onoare ai municipiului Baia Mare decat cu o rigoare extraordinara. Acesta a fost motivul pentru care Comisia juridica a dat respectivul aviz”, a explicat consilierul local Radu Stef avizul negativ dat de Comisia juridica.
Apoi a inceput scandalul, starnit de consilierul PDL Vasile Vlasin. Acesta, iritat de faptul ca liberalii din Comisia juridica au dat aviz negativ propunerii, a cerut retragerea distinctiei oferite de-a lungul timpului unor lideri marcanti ai PNL. Mai mult, Vlasin a mentionat ca avizul Comisiei juridice ar trebui sa fie doar unul care sa stabileasca daca proiectul se incadreaza in limita legii.
„Nu vorbiti dumneavoastra, domnule Radu Stef, de demonetizarea titlului de cetatean de onoare, pentru ca ati facut cetateni de onoare pe banda rulanta. Si un om care si-a adus aportul pentru dezvoltarea culturala a municipiului Baia Mare, dumneavoastra considerati ca nu e oportun. Putem, daca vrem, sa dam dovada ca titlu de cetatean de onoare este ceea ce va doriti dumneavoastra si ceea ce dorim noi, sa retragem titlurile de cetateni de onoare acordate domnilor Radu Campeanu, Ion Diaconescu, Mircea Ionescu Quintus, care probabil nici nu stiu sa arate Baia Mare pe harta, dar au primit aceste titluri pentru ca erau membri ai PNL”, a spus consilierul local Vlasin.
„Ca sunteti demagog stiam, dar sa compari persoanele pe care dumneavoastra le-ati spus cu personajul de astazi nu este corect. Era mult mai intelept din partea dumneavoastra daca ati fi tacut. Drept urmare, consilierii PNL vor vota impotriva, acum si aici! Iar in legatura cu cealalta problema, Comisia juridica se poate pronunta atat pe legalitate, cat si pe temeinicie, uitati-va in regulament si-n textul de lege”, a spus, vizibil enervat, liderul grupului PNL, Radu Stef.
Desi Mariana Pop (PDL), initiatoarea proiectului, a subliniat ca „nu putem sa pedepsim un om (n.r., profesorul Podareanu) care si-a pus intreaga activitate in slujba invatamantului in urma interventiei domnului consilier Vlasin”, proiectul a cazut (10 voturi pentru, 2 abtineri si 8 impotriva). La presiunea colegilor din PDL, Vlasin nu a avut o alta varianta decat de a accepta sa isi toarne public cenusa-n cap si si-a cerut scuze fata de liberali pentru cuvintele pe care le-a rostit si pe care le-a numit „regretabile”.
Dupa ce Vlasin si-a recunoscut greseala, Mircea Dolha, presedinte de sedinta, a repus imediat proiectul pe ordinea de zi si acesta a fost adoptat. In acest an, profesorul Podareanu, ultimul cetatean de onoare din istoria municipiului, a aniversat 70 de ani de viata si 46 de ani de activitate neintrerupta ca dirijor in Baia Mare.
Sursa: Catalin Vischi