Vezi VIDEO
Mai multi secretari ai primariilor maramuresene au reclamat autoritatilor ca dispensele pentru casatoriile intre minori sunt eliberate cu intarziere, astfel incat exista riscul ca mirii sa ajunga varsta majoratului pana sa obtina documentele de care au nevoie pentru legalizarea relatiei. Reprezentantii administratiei au precizat ca n-au avut deocamdata astfel de cazuri, dar nu este exclus sa apara, tinand cont ca hartiile se misca greu intre institutiile statului.
Problemele au aparut ca urmare a unor modificari legislative. Daca pana acum dispensa pentru astfel de casatorii era eliberata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures, in prezent aceasta poate fi obtinuta doar de la instanta de tutela.
Termenul lung dat de instanta pentru autorizarea casatoriilor intre minori a creat mari probleme. Secretarul din Cupseni , Dumitru Buda, a aratat ca din iunie si pana acum in localitate au existat trei solicitari pentru nunta intre tineri sub 18 ani. Din cele trei cazuri, unul a fost amanat pentru luna septembrie, pentru ca intre timp s-a intrat in vacanta judecatoreasca. Oficialul primariei a spus ca in unele cazuri nunta nu se poate amana, iar magistratii ar trebui sa tina cont de acest aspect.
”Prima cerere inregistrata cam prin iunie, i-a dat termen vreo trei luni, trei luni pentru casatorie e enorm. Celalalte doua cereri cu avocat, avocatul a incercat o stratagema, n-a facut cerere obisnuita, ci ordonanta presedintiala care se rezolva de urgenta. Cand au fost citati, i-a zis ca vrea cerere pe drept comun si in cateva zile, li s-a admis solicitarea”, a declarat Dumitru Buda.
Si alti secretari de primarii au recunoscut ca sunt sincope, iar vara, cand numarul nuntilor creste, tergiversarea acestor cereri face mult rau. Din toamna anului trecut s-a schimbat legea, dar efectele au fost resimtite mai ales in ultimele doua luni, cand s-au oficiat casatorii aproape zilnic. Subprefectul Pamfil Bercean s-a aratat surprins de termenul indelungat si a aratat ca e posibil ca cererea sa fi fost uitata intr-un sertar.
“Pana la 1 octombrie 2011 se trimiteau documentele la DGASPC, iar competenta de sesizare era la aceasta institutie. Dupa aceste modificari, competenta de sesizare a instantei este atribuita altor persoane. Prin aceasta modificare de legislatie se transfera calitatea de solutionare a tutelei din sfera administrativa in sfera judiciara. Respectiv s-a infiintat instanta de tutela”, a declarat reprezentantul DGASPC Maramures, Tatiana Banc.
Instanta de tutela este instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze cererile si sa administreze procedurile in materia ocrotirii persoanei fizice si in materia raporturilor de familie. In competenta instantei de tutela intra si autorizarea casatoriei minorului.
Sursa: Camelia Tocaci