Un tribunal din SUA a cerut producatorului nipon de medicamente Takeda Pharmaceutical sa plateasca daune punitive de 6 miliarde dolari, iar companiei Eli Lilly sa achite 3 miliarde dolari, in urma acuzatiilor ca au ascuns informatii despre riscurile de cancer legate de un medicament antidiabetic.
Penalitatile impuse in acest caz reprezinta un nou record, peste daunele de 5 miliarde de dolari cerute de un juriu din Alaska companiei Exxon Mobil in cazul Exxon Valdez de poluare cu petrol din 1989. Daunele punitive depasesc sumele considerate necesare pentru despagubirea eventualelor victime si au ca scop sa descurajeze repetarea unui astfel de comportament in randul companiilor.
Takeda a anuntat ca va contesta daunele impuse de tribunalul federal, transmite Reuters. In cazul Exxon, Curtea Suprema din SUA a decis in 2008 ca daunele decise de instanta sunt excesive, iar compania a fost condamnata in final sa achite 500 de milioane de dolari.
Medicamentul pentru tratarea diabetului, Actos, a fost introdus in 1999 pe piata americana si a devenit in scurt timp unul dintre cele mai bine vandute produse ale companiei, generand venituri de 396,2 miliarde de yeni (3,85 miliarde de dolari la cursul actual) in anul de varf, incheiat in martie 2008. Compania americana Eli Lilly a fost implicata in vanzarea Actos in perioada 1999-2006.
Autoritatile de reglementare din Franta si Germania au suspendat in 2011 vanzarile Actos, din cauza riscului de a cauza cancer. Takeda se confrunta cu mai multe mii de procese in SUA legate de medicamentul antidiabetic. Anterior, un tribunal a acordat daune de 1,5 milioane de dolari unui pacient.
Potrivit actualului prospect al medicamentului, un studiu pe termen lung a aratat ca pacientii care au utilizat timp de doi ani Actos au prezentat un risc mai ridicat de a face cancer de vezica urinara.
Sursa: Mediafax