De luni si pana in momentul in care Parlamentul va da curs cererii sindicalistilor din invatamant, profesorii trebuie sa poarte banderole albe pe brat in timpul programului de lucru. Fiind prima zi de greva, profesorii nu s-au pregatit in totalitate. Banderolele albe lipseau de pe bratele protestatarilor, desi acesta este singurul semn vizibil ca protesteaza.
Teoria, ca teoria, dar practica i-a omorat pe dascalii maramureseni, care au avut nevoie de instructie suplimentara din partea liderilor de sindicat ca sa poata intra in greva. La primele ore ale diminetii putini purtau insemnele grevei, astfel incat a fost nevoie de un raid prin scoli pentru a se preda atat banderolele albe, dar si platforma de revendicari.
Cursurile s-au desfasurat in mod normal in unitatile de invatamant. Directorul Scolii Generale ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, Gavril Pasca, a declarat ca ”programul educational nu a fost afectat, iar programa se respecta in totalitate”.
Probleme au existat, insa in cursul saptamanii trecute cand cadrele didactice din Seini au declansat greva japoneza, dar s-au trezit in fata unui chiul masiv din partea elevilor care au inteles ca nu se mai tin ore. Situatia nu s-a repetat si luni, pentru ca, din declaratiile liderilor sindicali si ai Inspectoratului Scolar Judetean, si dascalii, si elevii s-au prezentat la clasa.
Liderul SLI Maramures, Liviu Pop, a recunoscut ca greva nu a mers snur de dimineata si ca multi profesori nici nu stiau de protest. In schimb, au fost elevi care cunosteau mult mai in amanunt problema si care le-au atras atentia dascalilor ca nu au banderole albe si ecusoane. El a mai aratat ca actiunea nu a fost boicotata nici macar de directorii scolilor, care sunt direct interesati de rezolvarea revendicarilor.
Liderul sindical a precizat ca lipsa de informare si comunicarea defectuoasa au fost motivele pentru care s-a incalcat decizia de intrare in greva japoneza. Liviu Pop a spus insa ca s-a asteptat la probleme pentru ca este pentru prima data cand are loc un protest de o asemenea amploare.
Presedintele SLI Maramures a precizat ca banderolele vor ramane pe bratul colegilor sai pana la adoptarea amendamentului din legea bugetului de stat pe 2007 privitor la directionarea unor fonduri pentru investitii spre cel al salarizarii cadrelor didactice. In judet, cel putin 6.500 de cadre didactice participa la actiune, fiind nemultumite in primul rand de lipsa de sinceritate a guvernantilor care promit una, si fac alta.
Sursa: Dan Horvat