![]() |
![]() |
ACTUALIZARE: Initiativa autoritatilor baimarene de a da startul evacuarilor pe Craica si Pirita, respectiv de a aloca locuinte romilor in birourile fostului combinat din municipiu i-a pus din nou in garda pe oficialii Amnesty International. Dupa scandalul legat de zidul construit pe strada Horea, reprezentantii cunoscutei organizatii de protectie a drepturilor omului au revenit in Baia Mare pentru a face verificari cu privire la demersul celor de la primarie si pentru a vedea daca exista sau nu suspiciuni de discriminare. Astazi, 8 mai, ei au avut intalniri cu oficialii primariei iar discutiile s-au intins pe parcursul a aproximativ doua ore.
Printre reprezentantii Amnesty International s-a numarat si purtatorul de cuvant al organizatiei, Fotis Filippou, care a acordat un interviu in exclusivitate pentru eMaramures. Acesta a vorbit despre motivul pentru care organizatia si-a retrimis echipele in Baia Mare si despre masurile pe care autoritatile trebuie sa le ia pentru a evita incalcarea unor drepturi fundamentale ale omului in cazul mutarii romilor de pe Craica si Pirita.
“Ne aflam momentan in Baia Mare pentru ca suntem interesati de situatia locuirii, pentru ca noi avem un program care abordeaza aceasta problematica. Am auzit ca exista planuri in acest oras pentru mutarea comunitatii rome. Noi am monitorizat cazurile de acest gen inca din 2010 si am cerut in mod expres autoritatilor sa nu procedeze la mutari fortate. E o violare a drepturilor omului acest lucru. Conform drepturilor omului, autoritatile sunt obligate sa se consulte cu comunitatile vizate pentru mutare. Aceste discutii si informari trebuie realizate cu fiecare familie si individ in parte. Nimeni nu ar trebui sa fie mutat in locuri in care nu vrea sa fie mutat”, a declarat pentru eMaramures, Fotis Filippou, purtatorul de cuvant al Amnesty International.
Acesta a precizat ca pana in acest moment s-au efectuat vizite doar in zona Craica, astfel incat nu se pot pronunta cu privire conditiile in care ar urma sa aiba loc mutarea. Totusi, a mentionat ca abordarea celor vizati pentru mutare trebuie facuta cu tact, astfel incat oamenii sa nu se simta amenintati sau agasati.
“Am vorbit cu cateva persoane din zona, iar acestea spuneau ca nici pentru ele situatia nu este una confortabila, deoarece nu au siguranta locului in care stau. Multi spuneau ca ar dori sa se dezvolte, sa isi faca o situatie mai buna pentru locuit, insa, pentru ca se simt mereu amenintati cu aceasta mutare, nu mai investesc in confortul personal. Autoritatile sunt in masura, aici, sa rezolve aceasta problema, sa nu oblige oamenii la ceva ce acele persoane nu isi doresc si mai ales sa nu locuiasca cu frica”, a punctat purtatorul de cuvant al Amnesty International.
Reprezentantii organizatiei internationale vor mai ramane in Baia Mare cateva zile. In tot acest timp se vor realiza vizite in teren, atat pe Craica si Pirita, si se va discuta cu romii ce urmeaza sa fie mutati, pentru a vedea daca actiunea de evacuare a celor doua zone nu duce cumva la incalcarea drepturilor omului.
Autoritatile baimarene au anuntat ca procedurile pentru mutarea familiilor care s-au aciuat in cosmelii, la marginea Baii Mari, va incepe saptamana aceasta si ca, intr-o prima faza, exista la dispozitie in sediul fostei societati Cuprom circa 60 de locuinte. Ulterior numarul spatiilor amenajate de primarie se va ridica la aproximativ 180 iar in cladire va functiona si o gradinita. La finele saptamanii trecute, in zona a fost deschis si Centrul Comunitar Romani, care va deservi sarmanii din municipiu.
CITESTE SI:
* INAUGURARE – CENTRUL ROMANI – Dusuri, masini de spalat, carti si internet pentru romii si sarmanii din Baia Mare (VIDEO)
* MUTAREA ROMILOR – Craica si Pirita vor fi evacuate incepand de saptamana viitoare (VIDEO)
Sursa: Anca Popescu