Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat in dosarul in care este acuzat de cumparare de influenta, ramane in detentie, a decis definitiv marti, 4 februiarie, instanta suprema, care i-a respins recursul fata de masura preventiva.
Instanta suprema a dezbatut recursul lui Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Roman (GFR), impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva pentru 29 de zile, in dosarul in care omul de afaceri este acuzat de cumparare de influenta. Procurorii anticoruptie sustin ca Stoica i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si GFR.
Avocatii lui Gruia Stoica au invocat prevederi din noul Cod de procedura penala si au aratat ca faptele de care omul de afaceri este acuzat nu sunt dovedite cu probe si ca o buna parte dintre acestea ar fi obtinute ilegal de catre procurorii DNA.
Acestia au aratat ca procurorii anticoruptie ar fi facut interceptari nelegale, iar alte interceptari facute in baza legii sigurantei nationale nu au fost obtinute legal, pentru ca ele nu au fost facute cu un mandat de la judecator.
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, iar avocatul Doru Bostina este acuzat de trafic de influenta, acesta avand interdictie de a parasi tara.
Potrivit DNA, in mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect „Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.
La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea in plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, intre care CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti. Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, incepand cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA.
Anchetatorii sustin ca „exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfa SA (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei”.
Sursa: Mediafax