Taberele sunt impartite in Comisia Europeana, unde exista doua opinii referitor la momentul integrarii Romaniei in UE. Variantele sunt: „Da” ori „Ba”. Ar mai exista insa si o cale de mijloc, adica oficialilor romani sa li se comunice „Da, dar mai trebuie sa lucrati.” In cursul acestei dimineti se vor analiza din nou rapoartele, urmand ca recomandarile sa fie inluenteze hotarator decizia membrilor forului.
Cu o zi inaintea de ziua adevarului, incertitudinea a crescut dupa ce s-a anuntat ca membrii Comisiei Europene ar putea amana pana in septembrie sau inceputul lunii octombrie recomandarea finala privind aderarea la UE a Romaniei si a Bulgariei. O nota interna a forului, facuta publica luni, cuprindea o nota in care se preciza ca "progresele in toate domeniile si in special in domeniile care provoaca «ingrijorari serioase» vor fi evaluate de Comisie in septembrie."
Pe de alta parte, un semnal care ar putea fi interpretat si ca pozitiv a venit din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si a comisarului european pentru extindere, Olli Rehn. Secretarul Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu, a anuntat ca cei doi vor veni in Romania dupa prezentarea raportului de tara. Parlamentarul a precizat ca cei doi urmeaza sa se intalneasca miercuri cu conducerea Camerei Deputatilor.
Presedintele Comisiei Europene sustine cauza Romaniei, fiind de parere ca aceasta trebuie sa adere la 1 ianuarie anul urmator. In declaratiile facute in ultimele zile, Barroso a precizat ca, personal, crede ca integrarea tarii noastre, dar si a Bulgariei trebuie sa se produca cat mai rapid. Cu toate acestea, oficialul european a aratat ca celor doua state li se poate comunica astazi fie ca mai au de recuperat in urmatoarele sase luni „materia pierduta”, fie ca ca nu sunt pregatite si ca se vor putea integra doar din 2008.
Romania si Bulgaria au mai ratat o data examenul pentru intrarea in Uniunea Europeana, iar un nou esec nu ar face decat sa scada apetitul pentru reformele in domeniile cu probleme.
Sursa: Meda Muntean