Brazii de pe aproximativ 45 de hectare din padurea de la Moisei, din zonele Izvorul Negru, Dealul Troian si Dealul Magura, au fost smulsi din radacina de vijelie, iar toti copacii din curtea manastirii au fost culcati la pamant. Vijelia s-a batut la orele serii si a luat prin surprindere oamenii, care au asistat neputinciosi cum padurea cade secerata. De asemenea, in localitate au fost afectate acoperisurile a 10 gospodarii, care au fost smulse de vant.
Primarul comunei Moisei, Toader Stetcu, a spus ca e a fost un adevarat prapad. El a precizat ca zona cea mai afectata a fost cea a manastirii, unde circa 50 de brazi si tei plantati in curte s-au rupt din cauza intensitatii vantului. De asemenea, a fost puternic afectata padurea aflata pe culmea din spatele lacasului de cult.
”Niciodata nu am vazut asa ceva si pot sa spun ca am deja o varsta destul de inaintata. Nici nu puteai sa iesi afara pentru ca vantul te dobora de pe picioare. Efectiv te lua pe sus, atat de tare batea.”
Furtuna a fost privita ca o avertizare a divinitatii
Primarul a precizat ca in zona manastirii s-a intervenit cu prioritate si ca sateni, lucratori ai ocolului silvic si calugari s-au apucat sa indeparteze rapid resturile de la copaci si sa ii taie pe cei care au ramas in picioare pentru ca riscau sa cada peste manastire si sa o distruga. ”Este monument, datand aproximativ din anul 1600. In plus, este si foarte fragila”, a spus Stetcu.
Unii dintre localnici au vazut vijelia ca pe un semn, pentru ca manastirea din Moisei este implicata in prezent intr-un scandal ca urmare a divergentelor aparute intre comunitatea de enoriasi si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Capii bisericii i-au reprosat staretului ca nu isi respecta obligatiile si ca nu a reusit sa stranga in jurul sau calugari si chiar s-au gandit la inlocuirea sa.
De altfel, un reprezentat al episcopei se afla la Moisei chiar in aceste zile, unde face un control. Venirea acestuia i-a nemultumit pe enoriasi, care au spus ca toate acuzele aduse staretului nu sunt intemeiate. Tocmai pe acest fond, vijelia a fost privita ca pe o atentionare din partea divinitatii.
”Nu vedeti cum au cazut copacii astia. Aici era un colt de rai, iar acum Dumnezeu ne-a dat un semn, spunandu-ne sa incetam a ne certa”, a spus Maria Stetco. Localnicii s-au bucurat insa ca bisericile au ramas in picioare.
”Pe timpul vijeliei ne-am rugat cu totii si Dumnezeu ne-a iertat. Nu ne-a distrus asezamanturile de cult. In schimb, ne-a aratat ce ne poate face daca nu-l ascultam”, a declarat staretul manastirii Ioan Horia.
Pagube de cel putin 200.000 de lei
Vijelia izbucnita vineri seara in zona Moiseiului a facut ca drumul judetean care leaga localitatea de comuna Sacel sa fie blocat pentru aproximativ o jumatate de ora. Resturile vegetale au fost indepartate de pe carosabil de o echipa de interventie, astfel incat traficul s-a putut relua in conditii normale.
Pagubele sunt insemnate insa, pentru ca in mai putin de o ora vijelia a afectat mai multe gospodarii, retelele de energie electrica si cele de telefonie. Primarul din Moisei a descris fenomenul ca pe o tornada.
”In comuna pagubele sunt foarte mari. Vijelia a distrus 1.000 de metri liniari de garduri, 20 de acoperisuri ale caselor, 30 de soproane cu fan, intreaga retea de furnizare a energiei electrice.”
La o prima estimare, pagubele materiale depasesc 200.000 de lei. O evaluare mai exacta va fi prezentata in cursul acestei saptamani, dupa ce raportul autoritatilor locale din Moisei va ajunge la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures.
Sursa: Meda Muntean si Vasile Dale
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult