Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza ziarul El Pais.
Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. ‘Sauter’ inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului ‘stir fry’.
In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.
Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.
Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza ziarul.
Sursa: Agerpres