Maramuresenii spun ca oieritul nu mai este demult o afacere profitabila, criza economica, lipsa subventiilor si a unei piete de desfacere a produselor transformand aceasta indeletnicire dintr-o traditie intr-o ocupatie tinuta in viata doar din pasiune. Desi numarul ovinelor din judet e in scadere, crescatorii de animale maramureseni inca se mandresc cu mioarele si berbecii pe care ii au in batatura, iar de patru ani incoace isi duc cele mai frumoase exemplare la Somcuta Mare, pentru o expozitie.
Crescatorii de ovine s-au intalnit astazi, 8 noiembrie, la o expozitie speciala in targul de animale din Somcuta Mare pentru a se fali cu cele mai frumoase exemplare.
“Expozitia si-a atins scopul. Au venit crescatori de animale din toate colturile judetului. Vrem sa facem, astfel, dovada ca judetul Maramures este pregatit oricand sa faca fata concurentei cu alte zone din Uniunea Europeana”, a spus Ioan Mihalca, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Maramures.
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Ovine si Caprine (AJCOC) Maramures, reprezentantii acesteia declarandu-se multumiti de participarea numeroasa.
“Sunt prezenti 18 crescatori din tot judetul. Sunt din Seini, Campulung la Tisa, Sapanta, Berchez, Berchezoaia, Somcuta, Buteasa, Valeni, Satulung. Ei au adus trei tipuri de ovine: mame, mioare si tineret din anul curent”, a precizat Gheorghe Buda, presedintele AJCOC Maramures.
In pofida sarbatorii, crescatorii de oi nu s-au putut abtine sa nu-si spuna ofurile. Oamenii se plang ca nu au primit subventiile de 10 euro/cap de ovina, dar spera ca acestea se vor achita de abia anul viitor. Pana atunci, crescatorii de oi incearca sa-si apere mioarele de atacurile animalelor salbatice.
“Pasuni avem destule, dar ne ataca lupii. La un coleg de-al nostru i-o mancat, anul trecut, 50 de oi. A facut dosar, la Bucuresti, si n-a primit niciun ban. Padurarii nu vor sa impuste lupii, ca sunt ocrotiti prin lege, asa ca daca ne mananca oile, noi ramanem cu mortaciunile”, s-a plans Adrian Luput din Valenii Somcutei, care a venit cu zece dintre cele 180 de oi pe care le detine.
Oamenii spun ca nu mai valorifica nici lana, intrucat banii primiti in schimbul acesteia sunt putini, adica doar 1,8 lei/kilogram, in conditiile in care doar tunsul unui exemplar costa 3 lei.
“Cheltuielile-s mari, ciobanii scumpi, pasunile… is cum is. Munca ii foarte grea, oile ni le ataca lupii, lana se plateste foarte slab, la Sibiu. Branza o dam in piata sau mai vin clienti acasa, dar altceva nu avem ce face sa traim”, a spus Victoria Bota, completand ca pretul casului a ajuns in acest an la aproximativ 15 lei/kilogram.
Insa la eveniment au fost si ciobani care au avut cu ce se lauda: au adus berbeci spre vanzare, iar pretul unuia poate fi extrem de mare.
“Un berbec, daca e bun de monta si e unul ales, poate ajunge si la 400-500 euro, deci chiar 20 milioane lei vechi. Berbecii se aleg de mici, sa aiba firul gros, sa aiba statura puternica, picioare groase si din mama care e buna de lapte”, a explicat Viorel Smoala.
Evenimentul din Somcuta Mare s-a sfarsit optimist, crescatorii de animale asteaptand “zile mai bune si subventii de la UE”.
Sursa: Catalin Tineghe