Vezi VIDEO
Ploile din aceasta vara le-au stricat socotelile stuparilor din Maramures. Apicultorii se plang ca au cea mai slaba productie de miere din ultimii ani. Repetatele incercari de a “pacali” natura, prin mutarea familiilor de albine dintr-un loc in altul, nu au dat niciun rezultat, iar mierea abia acopera hrana albinelor pana anul viitor. In aceste conditii, multi dintre apicultori spun ca nu vor vinde deloc miere anul acesta, pentru a-si salva familiile de albine. Putinii care nu vor sa renunte la comert se vad nevoiti sa mareasca pretul la miere pentru a-si recupera cheltuielile cu recolta.
In comuna Cernesti sunt peste 30 de stupari. Toti se plang ca productia de miere le-a fost compromisa de ploi. Demian Barbos se ocupa de peste 30 de ani cu apicultura si spune ca rar s-a mai intamplat sa aiba un an atat de greu.
“A fost un an care a calamitat productia din cauza ploilor. La salcam au fost cateva zile de cules, albinele, fiind in evolutie puternica, au consumat ceea ce au recoltat astfel incat nu am adus de acolo nimic”, a declarat pentru eMaramures.ro, Demian Barbos.
In zonele de munte aceeasi poveste, spun stuparii. Cu cate patru sau cinci ropote de ploaie pe zi, albinele abia au recoltat mierea de care au nevoie pentru a supravietui. In aceasta situatie, stuparii au de ales: ori pastreaza albinele ori cele cateva kilograme de miere produse.
“Anul asta eu nu scot nimic. Vreau sa le pastrez pe ele si ca atare, toata productia pe care o acumuleaza pana la sfarsitul lui august, cand se termina culesul, sa le ramana lor, astfel incat sa le pot salva, sa le trec prin iarna si sa le am pentru anul viitor”, a conchis Demian.
Daniel Berinde, un alt stupar din Maramures, are 40 de familii de albine in Cicarlau. Apicultorul spune ca abia reuseste sa-si scoata cheltuielile cu productia din acest an si se gandeste serios sa-si redimensioneze activitatea, daca anul viitor nu ii va aduce o recolta mai buna.
“In comparatie cu anii trecuti, cand in sistem semiprofesionist scoteam cate 40-50 de kilograme de miere pe familia de albine, anul acesta, cu atatea ploi, cu greu am reusit sa obtinem 20 de kilograme pe familia de albine. Asta dupa ce si costurile cu deplasarile s-au marit cu 20%”, a explicat Berinde.
Stuparii nu au alta cale sa-si “scoata parleala” decat sa majoreze pretul mierii. Incepand din luna iulie, mierea de albine este mai scumpa cu aproape 20%. Un kilogram de miere de salcam costa 19,5 lei, iar unul de miere poliflora – 16,5 lei.
Sursa: Calin Dragomir