Bancile din Rusia se confrunta cu cresterea costurilor de finantare si reclama retrageri de depozite in contextul crizei din Ucraina, care a redus lichiditatea pe piata financiara locala si a determinat deprecierea rublei cu 7,9% in primul trimestru.
Bancile comerciale au imprumutat pana la 493 miliarde ruble (13,9 miliarde de dolari) in luna martie prin operatiunile de swap in valuta derulate de banca centrala, cel mai ridicat rulaj din ultimii cinci ani, potrivit datelor Bancii Rusiei, citate intr-o analiza Bloomberg. Totodata, bancile au atras pana la 3 miliarde ruble (83,9 milioane de dolari) prin operatiunile repo derulate in martie de banca centrala, care ofera costuri mai scazute fata de tranzactiile swap in valuta.
Operatiunile repo presupun mobilizarea activelor de calitate drept colateral, in lipsa carora bancile sunt nevoite sa acceseze lichiditate prin operatiuni swap, mai costisitoare. Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, reclama lichiditatea scazuta in moneda locala de pe piata, situatie generata si de retrageri semnificative de depozite.
Clientii retail ai Sberbank au retras din depozite in primele trei luni ale anului 255 miliarde ruble (7,1 miliarde de dolari), perioada in care rubla s-a depreciat cu 7,9% fata de cosul de valute de referinta al bancii centrale. Aproape 46% din depozitele bancare retail din Rusia sunt constituite la Sberbank, potrivit datelor bancii.
„Este posibil un nou soc de lichiditate daca situatia din Ucraina se va dezvolta intr-o directie negativa. Activele care pot fi utilizate drept colateral pentru operatiuni repo au fost aproape epuizate de banci, care sunt nevoite acum sa acceseze operatiunile swap ale bancii centrale, mai scumpe”, a declarat pentru Bloomberg Dmitri Dorofeev, administrator de active la BCS Financial Group Moscova.
Operatiunile swap sunt cu circa un punct procentual mai scumpe decat finantarea repo cu colateral. In acest context, dobanzile pe piata interbancara sunt in crestere. Indicele MosPrime al dobanzilor de pe piata interbancara pentru credite overnight a urcat la 8,25% la 31 martie, cel mai ridicat nivel in aproape 5 ani, potrivit Bloomberg. Marti, indicatorul afisa un nivel de 8,03%.
La finele anului trecut, 65% din activele lichide ale bancilor erau angajate drept colateral pentru operatiunile repo ale bancii centrale, potrivit datelor publicate de institutie intr-un raport de stabilitate financiara. Populatia si companiile nefinanciare din Rusia au cumparat in primul trimestru al acestui an moneda straina in valoare totala de 20 miliarde de dolari, potrivit estimarilor bancii centrale, publicate miercuri.
Sursa: Mediafax