Consiliul judetean a cumparat primul pachet de actiuni la FC Baia Mare in urma cu doi ani. Pe parcurs, institutia si-a marit aportul de capital, astfel incat a ajuns sa detina 14,7%, insa acum a considerat ca e cazul sa faca o noua investitie si sa creasca numarul total de actiuni la 5.500.
Consilierii maramureseni au spus ca nu e vorba de profit, ci mai degraba de o gaselnita prin care pot sa ajute clubul baimarean de fotbal care e constituit ca societate comerciala si nu poate beneficia de fonduri publice. Microbul fotbalului si nu numai i-a cuprins insa si pe cativa alesi judeteni si baimareni, care au cumparat in nume propriu actiuni.
“Nu se pune problema ca noile actiuni sa aduca profit, cel putin o perioada de un an sau doi, desi fotbalul poate fi o afacere extrem de profitabila”, a aratat consilierul judetean Titus Liviu Pasca. Liberalul este si el actionar la FC Baia Mare, iar cand s-a decis investitia la gruparea baimareana de fotbal a fost nevoit sa se abtina de la vot. Nu acelasi lucru au vrut sa il faca mai multi alesi din Consiliul Local Baia Mare, astfel incat, anul trecut, s-a ajuns pana la prefect cu un proiect de hotarare prin care s-au dat bani FC-ului si cu ajutorul actionarilor.
La fotbal si la politica se pricepe toata lumea
Presedintele consiliului de administratie de la FC Baia Mare, Petre Andronic, a precizat ca, odata incheiata tranzactia, CJ devine actionar semnificativ, iar impreuna cu CL, care detine alte 3.000 de actiuni, preia conducerea. Restul de 37,5% din actiuni apartin mai multor oameni de afaceri maramureseni, printre care se numara si cativa consilieri de la judet si de la municipiul Baia Mare.
“Alte investitii din bani publici nu se pot face la FC Baia Mare avand in vedere ca e societate comerciala. Cumparand actiuni, consiliul judetean investeste. E o afacere pana la urma pentru ca se pot obtine bani seriosi in viitor”, a aratat Petre Andronic. La finalul lui 2006, acesta a trecut prin clipe destul de dificile si a tot umblat dupa bani sa plateasca restantele jucatorilor. De altfel, intreg anul trecut s-au tot facut donatii din banii publici pentru fotbalisti fara sa existe si rezultate.
Consilierii judeteni sunt destul de rezervati in ce priveste profitabilitatea investitiei in fotbal, dar cred ca Maramuresul trebuie sa faca acest efort financiar pentru sustinerea sportului rege, chiar daca acesta a ajuns de mana a doua.
Sursa: Larisa Tivadar