Maramureseanul Grigore Lese a fost cel care a incheiat seria de 20 de discursuri ale conferintei TEDx Bucharest, eveniment ce s-a desfasurat azi, 9 noiembrie, la Pallady Auditorium, din Bucuresti. Artistul a insistat sa faca lucrul pe care il stie cel mai bine, si anume sa horeasca in incheierea seriei de evenimente.
„Eu daca n-as canta cred ca as muri”, a spus acesta. TEDx Bucharest a reunit povesti despre vointa, despre supravietuire si despre infrangerea prejudecatilor. Florin Georgescu, unul dintre ultimii vorbitori, a povestit despre cum isi infrange in fiecare zi limitele. Cu un handicap sever de vedere, Georgescu a mers pe bicicleta in tandem de la Arad la Londra, a infiintat o fundatie si si-a inceput discursul printr-un mic moment de interpretare la saxofon. Acesta a povestit ca tot ce a invatat a fost datorita prietenilor si apropiatilor sai. „Pe vremea mea nu erau manuale de pe care sa invat”. Acesta i-a indemnat pe cei participanti la TEDx Bucharest sa aiba tenacitatea paianjenului care isi tese panza indiferent de ce se intampla.
Despre un alt tip de educatie a vorbit Ion Neculai, unul dintre initiatorii proiectului Ikedoo. Ikedoo implementeaza un tip de educatie pentru copii care trece dincolo de toate tabu-urile. Astfel, prin intermediul atelierelor Ikedoo, adultii au aflat ca micutii pot construi o casa de la zero in cateva zile, ca fetele pot lucra in aceeasi clasa cu baietii, ca diferenta de varsta intre copii nu conteaza atuncicand acestia formeaza o echipa si ca evaluarea trebuie sa fie incurajata in grupul de copii.
Penultimul vorbitor, Alin Uhlmann Useriu, care este responsabil pentru padurea pedagogica Tasuleasa, a povestit aventura sa. Dorind sa actioneze impotriva defrisarilor masive, acesta s-a hotarat sa adune in jurul sau un grup de oameni care sa reimpadureasca diverse zone din Romania. De la oamenii care stiau doar ca un copac se planteaza „cu verdele in sus”, cei din echipa lui Useriu au ajuns sa se ocupe de 50.000 de metri patrati de padure.
TEDx Bucharest a adus in fata a peste 700 de participanti povesti de viata precum cea a Karinei Hollekim, campioana de sporturi extreme ce a petrecut 6 ani din viata, in urma unui accident, pentru a reinvata sa merga si a reveni la ski. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a laudat vinul romanesc, dar a si recitat din Eminescu in cadrul discursului sau, Paul Radu a vorbit despre importanta investigatiei iar Lucian Despoiu a vorbit despre influenta Facebook – platforma pe care a descris-o drept fenomenul care s-a dezvoltat cu cea mai mare viteza – asupra cetatenilor si asupra lumii politice. Nu au lipsit ideile de IT, inventiile neobisnuite si creatorii lor si momentele muzicale asigurate de Silent Strike si Moonlight Breakfast.
TED este o organizatie non-profit devotata ideilor care se ghideaza dupa dictonul „Ideas Worth Spreading”. A inceput acum 25 de ani ca o conferinta de patru zile tinuta in California si a ajuns astazi o conferinta globala care anual invita liderii lumii sa-si prezinte ideile in 18 minute.
Sursa: Agerpres