![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Afinele si murele sunt in plin sezon, astfel incat centrele de colectare a fructelor de padure din Maramures nu mai prididesc cu activitatea. Zilnic, sute de kilograme de fructe de padure sunt sortate, congelate, iar mai apoi ambalate pentru a fi trimise la export. La fel ca in fiecare an, fructele de padure culese din padurile din Maramures ajung in Germania, unde sunt transformate in gemuri sau siropuri care apoi ajung la desfacere in mai multe tari, printre care si Romania.
Perioada de coacere a afinelor si a murelor a inceput, culegerea acestora fiind o buna sursa de venit pentru persoanele care locuiesc in zonele unde pot fi gasite. Centrele de colectare achizitioneaza in aceasta perioada fructele de padure de la culegatori, pe care mai apoi le pregatesc pentru export. Pana in acest moment, la Centrul de Colectare a Fructelor de Padure Baia Sprie au fost adunate aproximativ 15 tone de fructe, insa pana la finalul anului reprezentantii Directiei Silvice se asteapta sa recolteze in total aproape 200 de tone de fructe de padure.
„In aceasta perioada achizitionam afine negre si mure. Afinele sunt in plin sezon de recoltare, avem deja vreo 15 tone recoltate, deja sunt puse la pastrare in camera de congelare si murele de-abia ieri am demarat actiunea de recoltare. Pretul de achizitie la afine este acum momentan 6 lei pe kilogram, iar la mure 1,5 lei pe kilogram”, a aratat Marcel Cosma, inginer in cadrul Directiei Silvice.
Fructele de padure din Maramures sunt foarte apreciate in special de catre nemti. Dovada stau comenzile pe care le fac de mai bine de 30 de ani pentru livrarea afinelor sau a murelor din Maramures catre fabrici de productie din Germania.
„Ele merg la export. Sunt congelate, trec printr-un proces de congelare, ambalare si sunt livrate in camioane frig la export. Acestea merg in Germania si incat le cumpara de vreo 30 de ani, sigur le plac. Preturile de vanzare nu sunt foarte mari, noi nu urmarim in special profituri deosebite din aceasta activitate, incercam sa ducem bani catre comunitatile locale prin aceasta activitate sezoniera, preturile sunt preturile pietei, aproape 2.000 de euro la afine si in jur de 700 de euro la mure, pentru o tona”, a precizat Marcel Cosma.
Pe langa afine si mure, din Maramures mai ajung la export prin centrele de colectare ale Directiei Silvice Maramures si alte fructe de padure, cum ar fi macesele si porumbele, acestea fiind colectate in sezonul de toamna.
Fructele de padure romanesti sunt utilizate la prepararea gemurilor si a siropurilor in fabricile nemtesti, dupa care ulterior ajung pe piete de desfacere din diferite tari, una dintre acestea fiind si Romania.
Sursa: Gabriela Kuhajda