Un numar de opt organizatii ale societatii civile si asociatii profesionale de medici au lansat azi, 17 septembrie, campania „Coalitia pentru o Noua Preventie 2013” care isi propune sa militeze pentru dreptul copiilor din Romania de a beneficia de vaccinare la standarde europene si actualizarea schemei nationale de imunizare prin includerea vaccinarii impotriva bolilor pneumococice. Bolile pneumococice reprezinta cauza principala de mortalitate infantila in lume, din categoria bolilor care pot fi prevenite, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In Romania, unul din cinci copii cu varsta pana la un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere, sustin specialistii. Astfel, 1 din 4 decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putand fi responsabil de mare parte din cazuri, in timp ce in lume, in fiecare an, pneumococul provoaca peste 14,5 milioane de episoade de boli grave la copiii mai mici de 5 ani, dintre care aproximativ un milion mor in fiecare an.
Parintii din Romania sunt constienti de gravitatea bolilor pneumococice, 83% declarand ca au auzit sau stiu detalii despre acestea. 60% sunt constienti ca bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70% mentioneaza vaccinarea ca metoda de prevenire a bolii, iar 86% considera ca vaccinarea este o responsabilitate a autoritatilor din domeniul medical si a medicilor de familie.
Dr. Doina Plesca, vicepresedintele Societatii de Pneumologie Pediatrica, a subliniat ca un studiu recent evidentiaza ca bolile pulmonare sunt principala cauza de mortalitate la grupa de varsta 0 – 5 ani.
Odata cu racirea vremii se inregistreaza o crestere a infectiilor respiratorii, care pregatesc terenul pentru infectii bacteriene, a mentionat medicul, adaugand ca in primii doi ani 70% – 80% dintre bolile acute respiratorii sunt virale. Infectiile bacteriene cu pneumococ sunt foarte frecvente, favorizate in colectivitati, transmiterea fiind prin intermediul cailor respiratorii, nazo-faringiene.
Sursa: Agerpres