Vezi VIDEO
Primarii maramureseni au fost atentionati astazi, 11 februarie, de prefectul Sorin Rednic sa fie atenti la modul in care vor stabili bugetul pentru acest an. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca nu doreste sa se repete situatia de anul trecut, cand nu s-au prevazut fonduri pentru unele domenii de activitate, avertizand alesii ca ii va actiona in instanta.
Legalitatea actelor administrative emise de autoritatile locale in 2011 fost adusa in discutie la sedinta cu secretarii unitatilor administrativ teritoriale din judet. Oficialii Prefecturii Maramures au aratat ca desi s-au constatat probleme la intocmirea unor documente si hotarari, niciun act nu a fost contestat in contencios administrativ.
Batai de cap ar putea avea primarii daca nu vor respecta prevederile legale in privinta adoptarii bugetelor locale. Prefectul judetului Maramures, Sorin Rednic, a spus ca vor fi luate masuri “impotriva bugetelor”, daca banii nu vor fi impartiti in mod echilibrat. El nu doreste sa se repete situatiile de anul trecut, cand pentru plata asistentilor persoanelor cu handicap nu s-a prevazut nicun leu la buget.
“Convingeti, informati consilierii locali, respectiv domnii sau doamnele primar asupra necesitatii respectarii prevederii legale cu privire la adoptarea acelui buget. Am avut multe situatii in care localitati mai mult decat ne-am fi dorit sau ar fi trebuit sa se intample au pus «zero» in anumite parti ale bugetului, generand astfel situatii aproape de netrecut pentru diferite categorii sociale, discutam de asistentii persoanelor cu handicap sau alte asemenea categorii. Nu vom avea nicio retinere in a genera actiuni impotriva bugetelor dumneavoastra daca acestea nu vor respecta prevederile legale sub toate aspectele”, a informat prefectul Sorin Rednic.
Anul trecut , in Maramures au fost adoptate de autoritatile locale 34.457 de acte administrative. Dintre acestea, aproape 30.000 au fost dispozitii ale primarilor, iar peste 4.600 hotarari ale consiliilor locale. N-au lipsit nici actele cu probleme, pentru ca s-au facut 115 de plangeri prealabile, din care 106 au fost revocate sau modificate, iar celelalte sunt in curs de analiza.
Printre problemele depistate s-au regasit vanzarile din domeniul privat a unor terenuri fara licitatie, dar si situatii in care consiliile locale n-au adoptat hotarari de incetare a mandatelor alesilor locali.
“Am avut schimburi de imobile, aprobate prin hotarare ale consiliilor locale fara a exista un raport de evaluare. Am avut vanzari directe de teren din domeniul privat al unitatii administrativ teritoriale, fara a fi respectata regula legii, respectiv licitatia publica. Am mai avut constatarea incetarilor de manadte de alesi locali fara a exista documente justificative. La fel am avut situatii in care Consiliul Local nu a adoptat hotarari de aprobarea a incetarii mandatului, in cazul excluderii din partid’, a explicat seful Serviciului verificarea legalitatii, aplicarii actelor normative si contencios administrativ din cadrul Prefecturii Maramures, Rodica Pop.
Probleme au fost inregistrate si in privinta depasirii termenului in care ar fi trebuit sa fie comunicate de primarii actele administrative adoptate. Peste 20% din aceste hotarari au fost transmise Prefecturii peste termenul prevazut de legislatia in vigoare.
Tot astazi, secretarii unitatilor administrativ teritoriale au fost atentionati sa aiba mare grija in folosirea stampilelor care sunt utilizate pentru aceste documente, pentru ca sigiliile conforme se realizeaza doar la Monetaria Statului.
Sursa: Camelia Tocaci