Bucataria mexicana este foarte variata, datorita mostenirii sale precolumbiene, la care se adauga influentele europene, africane si asiatice. Aceasta nu ar mai fi aceeasi fara nenumaratele soiuri de ardei, dintre care o buna parte sunt foarte iuti. In plus, ingredientul de baza in Mexic, si care a cucerit intreaga lume, este porumbul.
Alte condimente sunt: chimion, scortisoara, cuisoare, coriandru, oregano, ceapa, usturoi si sucurile de lamaie si lamaie verde (limes). In plus, rosiile, fructele de avocado si bananele joaca un rol important in bucataria mexicana.
Delicatese mexicane
– mole poblano, curcan in sos cu zeci de ingrediente, printre care ardei iute si ciocolata.
– tortilla, un fel de lipie facuta din faina de porumb si este de fapt painea mexicanilor. De obicei se prepara dintr-o faina de porumb speciala. Pentru aceasta, boabele de porumb sunt fierte in apa, astfel incat coaja tare se crapa.
– fajita (se pronunta fahita), tortilla cu carne la gratar
– salsa, un sos special mexican (salsa forte – pasta de chili, sare si ulei de masline; salsa in trei culori – ceapa, rosie si ardei iute; guacamole – avocado pasat, rosii verzi, ardei iute, ceapa, usturoi.
– burrito, un fel de "sandwich" cu tortilla incalzita si cu fasole, orez si/sau carne.
Titlu din ziar:
Despre bucataria mexicana
Revista presei din Baia Mare – 17 aprilie. Informatia Zilei
Sursa: I.Z.