Eurodeputatul PSD Corina Cretu afirma ca declaratiile oficialilor britanici privind blocarea imigrantilor din state membre UE confirma temerile privind mentinerea restrictiilor pentru cetatenii romani si dupa decembrie 2013, cand este termenul limita pentru acestea.
Cretu a transmis si o sesizare Comisiei Europene cu privire declaratiile premierului David Cameron si ale ministrului britanic de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE, potrivit unui comunicat transmis Mediafax.
„Sunt o confirmare a temerilor noastre in legatura cu mentinerea restrictiilor pentru cetatenii romani si dupa expirarea termenului-limita pentru blocarea accesului liber pe piata muncii”, a declarat Corina Cretu.
Ea a amintit ca de la sfarsitul anului viitor romanii si bulgarii ar trebui sa beneficieze, conform tratatelor de aderare la UE, de libera circulatie pe piata muncii in toate statele membre.
„E un atac direct impotriva uneia din libertatile fundamentale pe care se intemeiaza edificiul comunitar, inca de la Tratatul fondator din 1957. Libertatea de miscare pentru cetatenii romani in cadrul Uniunii a fost ingradita, din 2007 incoace, in majoritatea statelor vestice, prin intermediul barierelor impuse accesului pe piata muncii. Amanarile repetate tind acum sa se permanentizeze, prin excluderea posibilitatii ca romanii si bulgarii sa acceada in randul europenilor cu drepturi depline„, a atras atentia Cretu, in interpelarea adresata Comisiei Europene.
Eurodeputatul PSD a subliniat ca este incorecta si lipsita de orice argumente invocarea riscului amplificarii imigratiei economice. „Periodic, Marea Britanie se confrunta cu un val de alarmism privind asa-zisul pericol est-european. Experienta post-aderare in cazul Romaniei si Bulgariei si concluziile Comisiei Europene in acest sens contrazic asemenea false temeri”, a precizat Cretu, vicepresedinte al grupului socialist de la PE.
Potrivit acesteia, orice discutie despre reintroducerea vizelor pentru cetatenii unor state membre inseamna intoarcerea spatelui nu doar principiilor fundamentale ale UE, ci si realitatii din Marea Britanie si alte state occidentale, in care exponentii curentului eurosceptic acuza pe nedrept cele mai noi membre ale Uniunii, pentru a ascunde esecul evident al integrarii imigrantilor din afara UE.
Corina Cretu a precizat ca va solicita Grupului Socialist sa adopte o pozitie oficiala fata de intentia perpetuarii unor masuri abuzive si discriminatorii impotriva cetatenilor romani si bulgari.
„Cred ca e momentul sa avem o dezbatere deschisa si transanta, inclusiv in plenul Parlamentului Britanic, cu privire la amenintarile premierului David Cameron de a renegocia relatia Marii Britanii cu UE, opunand proiectului federal ideea de mai putina Europa”, a concluzionat europarlamentarul PSD.
Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat ca Londra ar putea introduce masuri pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE, cel mai probabil Romania si Bulgaria. intr-un interviu acordat publicatiei The Sunday Times, Theresa May s-a declarat ingrijorata de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranti. Ea sustine ca directiva UE privind libertatea de circulatie, care garanteaza dreptul celor 500 de milioane de cetateni europeni sa calatoreasca liber in cadrul Uniunii, ar trebui revizuita.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat ca Londra ar putea impune restrictii imigrantilor din unele state europene, dupa ce ministrul de Interne a evocat aceasta idee, iar presa a speculat ca ar fi vorba de Romania si Bulgaria, informeaza BBC News online.
David Cameron considera „corect” ca directiva UE privind libertatea de circulatie sa fie inclusa in planul de revizuire a „competentelor” europene. „Cred ca este absolut corect sa analizam echilibrul competentelor, sa examinam fiecare domeniu si sa vedem ce este in interesul Marii Britanii„, a spus Cameron.
Premierul conservator a evocat si perspectiva unui referendum privind relatia Marii Britanii cu UE, insa a parut sa respinga ideea unei intrebari directe privind apartenenta tarii la UE. in plus, Cameron ameninta ca poate folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene.
Guvernul Marii Britanii nu a facut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulatiei a fortei de munca in cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru piata de munca, afaceri sociale si incluziune, Lazslo Andor.
„Dreptul la libera circulatie este in Tratatul UE din 1957 si, din cate cunosc eu, Guvernul Marii Britanii nu a facut nicio solicitare pentru revizuirea Tratatului in vederea modificarii dreptului la libera circulatie a fortei de munca”, a declarat Todd, in briefingul zilnic de presa de la Bruxelles, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor.
MAE roman a informat luni ca este preocupat de recentele declaratii ale unor lideri de la Londra, dar si fata de „dificultatile persistente si tot mai numeroase intampinate de cetatenii romani in exercitarea libertatii de circulatie” in Regatul Unit, adaugand ca situatia a fost semnalata si CE.
„Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu preocupare de recentele declaratii ale unor lideri marcanti din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor masuri de control al mobilitatii cetatenilor din unele state europene dupa 2014. In acest context, secretarul de stat Luminita Odobescu va avea astazi, 8 octombrie 2012, o intrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, cu scopul de a transmite preocuparea partii romane fata de aceste ultime declaratii, precum si fata de dificultatile persistente si din ce in ce mai numeroase intampinate de cetatenii romani in exercitarea libertatii de circulatie in Regatul Unit”, se afirma intr-un comunicat de presa transmis de MAE.
Sursa: Mediafax