Statele Unite, care si-au inchis majoritatea misiunilor diplomatice din lumea araba, au ridicat marti nivelul de alerta cu privire la posibile atentate, cerand tuturor cetatenilor americani sa paraseasca ‘imediat’ Yemenul, relateaza AFP. Estimand nivelul amenintarii drept ‘extrem de ridicat’, Washingtonul a facut apel la cetatenii sai sa paraseasca ‘imediat’ Yemenul, o masura anuntata in contextul in care patru presupusi membri Al-Qaida au fost ucisi marti, la est de capitala Sanaa, intr-un atac cu drona.
Cei patru barbati se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat in zori de patru rachete, potrivit unui responsabil tribal care s-a exprimat sub protectia anonimatului.
Ministerul Apararii yemenit a precizat ca cel putin unul din cei patru barbati figura pe o lista de suspecti care ‘planuiau atacuri teroriste in ultimele zile de Ramadan si in timpul sarbatorii Eid al-Fitr’ de la sfarsitul acestei saptamani.
Este vorba al patrulea atac cu drona vizand presupusi membri Al-Qaida in Yemen din 28 iulie. Atacurile au facut, in total, 17 morti.
Conform media americane, Washingtonul a decis sa-si inchida ambasadele si consulatele in urma interceptarii unor mesaje continand amenintari cu atentate intre liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, si Nasser al-Whaychi, seful filialei Al-Qaida in Peninsula Arabica (AQPA), cu sediul in Yemen.
Primul ar fi ordonat celui de-al doilea sa comita un atentat duminica trecuta. Zawahiri i-ar fi cerut lui al-Whaychi sa ‘faca ceva’, ceea ce i-a determinat pe responsabilii de la Washington si din Yemen sa se teama de un atac iminent, conform acelorasi surse.
La Washington, purtatoarea de cuvant adjuncta a Departamentului de Stat, Marie Harf, a refuzat luni sa explice despre ce amenintare specifica este vorba. ‘Luam masuri de precautie pentru a ne proteja angajatii, turistii si infrastructurile din strainatate’, a repetat de mai multe ori Harf, refuzand sa intre in detalii.
Purtatoarea de cuvant s-a multumit sa confirme ca ‘AQPA este cea mai activa organizatie terorista dintre filialele Al-Qaida’.
Invocand amenintari credibile cu atentate din partea Al-Qaida, Washingtonul a decis sa inchida 22 ambasade si consulate americane din Orientul Mijlociu si Africa.
Urmand exemplul aliatului lor american, Parisul si Londra au prelungit, la randul lor, inchiderea ambasadelor din Yemen cu cateva zile.
Potrivit unui fost colaborator al CIA in Orientul Mijlociu, Robert Baer, intervievat de CNN, este ‘foarte neobisnuit sa fie inchise 22 de ambasade in acelasi timp’. ‘Mi-am petrecut 21 de ani in CIA si cred ca nu am vazut niciodata 22 de ambasade inchise simultan’, a adaugat Baer.
Washingtonul a lansat alerta joia trecuta, anuntand ca vor fi inchise 25 de reprezentante diplomatice si consulare (din 222 in intreaga lume), incepand cu 4 august.
Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru securitate interna din Camera Reprezentantilor, a vorbit intr-un interviu pentru CBS despre ‘una din cele mai credibile si precise amenintari pe care le-am vazut dupa 11 septembrie 2001’.
La randul sau, ABC News a citat un responsabil american sub protectia anonimatului care a evocat riscul ca Al-Qaida sa trimita kamikaze cu bombe implantate chirurgical in corp pentru a pacali controalele de securitate.
Conform sefului Statului Major american, Martin Dempsey, amenintarile din partea Al-Qaida vizeaza toate interesele occidentale.
‘Nu dispunem de dovezi specifice ca aceasta amenintare ar viza delegatiile Uniunii Europene, insa, ca intotdeauna, au fost luate toate precautiile necesare’, a declarat un purtator de cuvant al sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton.
Marea Britanie si-a prelungit inchiderea ambasadei sale de la Sanaa pana la sarbatoarea Eid al-Fitr, care incheie, la sfarsitul acestei saptamani, Ramadanul.
La randul sau, ambasada Frantei la Sanaa va fi inchisa pana miercuri inclusiv. Germania si-a inchis ambasada din Yemen, iar Norvegia pe cele din Arabia Saudita si Iordania.
Potrivit Departamentului de Stat, reprezentantele americane de la Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riad, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kuweit, Manama, Muscat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali si Port Louis vor ramane inchise pana sambata. In schimb, cele de la Dhaka, Alger, Nouakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra si Arbil s-au redeschis luni.
Sursa: Agerpres