Barajul Macarlau, amplasat pe raul Vaser, a fost construit pentru asigurarea apei necesara desfasurarii activitatii de plutarit. Lacul de acumulare este, in prezent colmatat, iar elemente de constructie ale barajului sunt degradate (disipatorul de energie, descarcatorul de suprafata, puturile de acces la vane, contrafortii si grinda longitudinala).
Prefectul Sandu Pocol a verificat, impreuna cu specialistii prezenti, la fata locului, starea tehnica a acestuia si s-a ajuns la concluzia ca fundatia barajului nu a fost afectata, avand in vedere ca terasamentul nu prezinta tasari, iar rosturile din golire de fund se afla intr-o stare acceptabila, tinand cont de vechime, dar si de faptul ca barajul nu a fost intretinut si ca echipamentele hidromecanice sunt nefunctionale, iar unele au disparut.
Zona colmatata de depunerile aluvionare, de balast si nisip a fost curatata de materialul lemnos si de busteni, care in cazul unor precipitatii insemnate ar contribui la cresterea debitului, respectiv nivelului raului. De asemenea, a fost curatata de materialul lemnos si zona in amonte de baraj. Apele puteau antrena materialul lemnos si duce la blocarea descarcatorul de ape mari. Presiunea creata de aceasta situatie puteau conduce la deversare, cu pericol de cedare a barajului, cu urmari nefaste in aval, prin blocarea unor tronsoane ale raului si producerea de inundatii, a mentionat prefectul de Maramures”.
Administratia publica locala din Viseu de Sus si-a exprimat dorinta de a prelua in administrare barajul, iar in acest context, au fost initiate demersuri si intocmite, cu sprijinul specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, documentele necesare care au fost depuse la Ministerul Mediului si Padurilor. Au fost manifestate intentii, ca dupa preluarea amplasamentului si administrarea barajului, sa fie efectuate demersuri pentru lucrari de refacere a lacului si de amenajare a zonei ca punct de atractie turistica.
Purtator de cuvant, Dan Buca
Sursa: Prefectura Maramures