![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Masti confectionate din lana, iurta, in sau blana au fost expuse astazi, 10 decembrie, pe holul Scolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Baia Mare, cu ocazia celei de-a VI-a editii a Festivalului National al Mastilor Populare. Spre deosebire de anii anteriori, de aceasta data copiilor din invatamantul prescolar si gimnazial li s-au alaturat si studentii si cadrele didactice de la specializarea Etnoturism din cadrul Centrului Universitar Nord, fiecare dintre participanti incercand sa confectioneze cea mai expresiva masca.
Aproape 300 de masti au fost expuse la editia din acest an a Festivalului National al Mastilor Populare. Obiectele care aduc in prim-plan acest mestesug vechi au fost confectionate atat de cei mici, cat si de cei mari. In plus, cu toate ca sunt specific romanesti, nu doar participanti din tara, ci si cativa voluntari straini au incercat sa redea chipuri umane prin intermediul diferitor materiale folosite pentru confectionarea mastilor.
“Suntem la editia a VI-a, editie care si-a pastrat partenerii si care are ca grup-tinta, de data aceasta, pe langa prescolari, scolari mai mici sau mai mari, si studentii de la sectia de Etnografie a Facultatii de Litere din Baia Mare, cadre didactice care s-au implicat in derularea acestui proiect, dar si diversi specialisti si iubitori ai culturii populare maramuresene”, a aratat organizatorul evenimentului, Diana Tamaian.
Spre deosebire de anii anteriori, copiii de la Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” din Baia Mare au avut parte anul acesta si de cateva ateliere de creatie, in care au invatat cum se confectioneaza mastile si in care au aflat si diferite povestioare legate de sarbatorile de iarna.
„Am venit la acele ateliere mestesugaresti si, nu numai ca i-am vazut lucrand, dar am incercat sa le povestesc de fapt ce fac, ce inseamna acea masca, le-am mai povestit si ce inseamna Craciunul, de unde vine, am spus si povesti impreuna. M-a impresionat harnicia, imaginatia de care au dat dovada si participarea activa la ceea ce eu le spuneam”, a amintit muzeograful Janeta Ciocan.
Cei prezenti la Festivalul National al Mastilor Populare au avut ocazia sa vada un filmulet cu mastile realizate la editiile anterioare si, dupa aceea, au participat la cateva momente artistice pregatite de Ansamblul „Doruletul” din Coas, un grup de colindatori din cadrul scolii gazda si de Ansamblul „Mugurii maramureseni”. La final, realizatorii celor mai reusite masti au fost recompensati cu diplome de participare.
Sursa: Gabriela Kuhajda