Amestecul intre tipul clasic si cel asa-zis international de subiecte de la Testarea Nationala a elevilor de clasa aVIII-a i-a pus astazi, 4 mai, in incurcatura pe o buna parte dintre scolarii care au dat prima proba din cadrul examenului, cea de limba si literatura romana. Spre deosebire de anii trecuti, se pare ca noul sistem, bazat pe texte la prima vedere, a dat mari batai de cap elevilor obisnuiti sa memoreze tomuri intregi de comentarii gata facute si “servite pe tava” la clasa. De data aceasta, s-a pus accent pe usurinta de a-si exprima in scris o parere, iar lipsa lecturii si, implicit, lexicul destul de sarac al multora dintre elevi “si-a spus cuvantul”, cu toate ca subiectul nu necesita o imaginatie iesita din comun, atata vreme cat textul-suport pentru subiectul al II-lea a fost unul nonliterar.
Principala provocare a elevilor, aflati astazi la prima proba – de limba si literatura romana – din cadrul Testarii Nationale, au fost textele la prima vedere, iar multi dintre scolarii din clasa terminala de gimnaziu, obisnuiti sa redea un text gata memorat, au fost pusi in incurcatura.
Primul subiect a avut ca si cerinte, pastrand ca text-suport poezia “Seara pe ape” (la prima vedere) de Ion Pillat, formarea familiei lexicale a cuvantului “lumina”, rolul cratimei in anumite structuri, sesizarea si explicarea semnificatiei unor imagini artistice si ale unor figuri de stil, iar in a doua parte realizarea unei compuneri in care sa explice semnificatia titlului din textul dat.
Tinand cont ca abordarea textului liric la prima vedere a fost – am putea spune – “mai comestibila”, surpriza – mai putin placuta – a constituit-o subiectul al II-lea, partea a II-a, in care li se cerea candidatilor, pe baza unui text nonliterar extras din revista “Terra Magazin”, cu titlul “In vacanta cu aparatul foto”, sa-si exprime opinia despre utilizarea aparatului de fotografiat ca mijloc de a infatisa peisajul preferat.
Prin urmare, mai putina literatura si mai mult simt practic. Cu siguranta, in partea a doua a lucrarii, elevii au trebuit sa dea dovada ca sunt mai degraba buni manuitori ai aparatului foto, sa stie sa faca fotografii reusite sau, cine stie, sa convinga examinatorii ca sunt foarte buni fotoreporteri decat sa etaleze nu stiu ce talente artistice.
Se pare ca speculatiile, conform carora o nota de 6-7 va fi usor de obtinut la Testarile Nationale, se vor adeveri, mai greu cu aceia care aspira spre note maxime…
Sursa: Monica Pop