Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Berea si micii le-au facut concurenta cepelor, iar hainele cu paiete, costumelor populare codrenesti, care, totusi, au fost scoase de la naftalina pentru zilele comunei Asuaju de Sus, care s-au desfasurat in acest weekend. Targul Cepelor, cum este cunoscuta serbarea campeneasca, a adunat o multime de oameni din localitatile Tarii Codului, dar si din afara judetului.
Producatorii au ramas insa cu marfa nevanduta, pentru ca lumea a preferat micii si berea in locul cununilor de ceapa, frumos impletite. Dezamagirea a fost mare dar si incapatanarea taranilor a fost pe masura, pentru ca putini au lasat din pret cand au inceput tocmeala cu musterii.
„Rau merge targu’ acuma. Anul trecut o mars tare bine, da acu’ ii dezastru. Nu stiu de ce nu mere, ca vad ca nu le trebe numa mici si bere, nu le trebe ceapa si usturoi. Asa mi-i de ciuda ca anu’ trecut asa bine am dat, de numa… Acuma am dat numa doi saci de ceapa in tata sarbatoarea”, a declarat Floare Oiegar, una dintre comerciante.
Unii dintre producatori s-au plans ca au cheltuit mult pe transportul marfii la Asuaj, astfel incat se gandesc ca anul viitor sa nu mai participe la Targul Cepelor. „Nu mai venim. Nu imi place targul asta ca nu cumpara oamenii numa mici si bere. Si noi lucram si cheltuim banii la drum. In sarbatoarea asta am facut numa 800 de mii vechi si 600 dau la drum. Noi cerem, da nu da lumea. Ei vor numai cu 1 leu, da aia sunt bani de WC….”, a marturisit o comercianta venita din judetul Salaj.
Muncile agricole nu mai sunt profitabile, dupa cum au spus taranii, care au comparat pretul unui kilogram de ceapa cu al unei tigari. „Merge foarte prost vanzarea. Un kil de ceapa un leu? Da banii astia nu-s nici pentru o tigara…. Si doara cat ii de lucru pentru ceapa…”
Totusi, pe langa cei care s-au inchesuit la standurile cu mici si bere, au fost cativa care si-au umplut bratele cu cununi. Inclusiv, primarul din Asuaju de Sus, Vasile Boitor, s-a numarat printre cumparatori. „Productia a fost mai slaba pentru ca a fost un an secetos, ca asta este situatia. Cepe sunt suficiente, dar preturile sunt mai mari, ca asta e economia de piata… Mi-am luat si eu ceapa de aici. Imi cumpar in fiecare an. Nu mi-am umplut camara, dar am cumparat vreo 10-20 de cununi”, a marturisit alesul local.
„Bineinteles ca am cumparat. Am luat cinci cununi si mai cumparam ca e ieftina si frumoasa. Nu tare e vanzare ca e viata scumpa, dar dupa munca pe care o face taranul pentru ceapa asta e foarte convenabil”, a marturisit unul dintre clienti.
Distractia la Targul Cepelor, care a durat doua zile, a fost intretinuta de artisti si ansambluri folclorice din judet, dar si de artisti autohtoni.
Sursa: Anca Popescu Glodan