Pentru adoptarea motiunii erau necesare 69 de voturi, iar parlamentarii coalitiei guvernamentale PD, PNL, UDMR insumeaza doar 60 de voturi in Senat, in timp ce Opozitia PSD, PRM PC se baza pe 72 de voturi plus cele ale independentilor, informeaza Rompres.
Rezultatul votului demonstreaza faptul ca si parlamentari ai coalitiei guvernamentale au votat impotriva Monicai Macovei.
Monica Macovei a declarat ca nu are de gand sa demisioneze in ciuda votului parlamentarilor. Potrivit Regulamentului Senatului, motiunile adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si sunt obligatorii pentru guvern si membrii sai.
In opinia premierului Calin Popescu Tariceanu, Macovei nu ar trebui sa-si dea demisia din guvern in cazul adoptarii motiunii simple.
"Nu exista o obligatie ca ministrul care este sanctionat cu o astfel de motiune sa demisioneze. Gestul opozitiei este un gest care se inscrie intr-o logica democratica si constitutionala, insa eu apreciez ca ministrul de justitie nu trebuie sa-si dea demisia, chiar daca va primi un vot de neincredere", a afirmat Tariceanu.
Motiunea simpla intitulata "Minciuna – adevarul justitiei Macovei" a fost depusa de conservatori saptamana trecuta la Senat. Documentul, care o acuza pe Monica Macovei ca a blocat reforma in sistemul de justitie, a fost semnat de 64 de senatori PC, PSD si PRM.
Sursa: Ioana Osan