Sesizarea sa, facuta in plenul Senatului, a fost luata in evidente de serviciile DNA, care au demarat ulterior o ancheta privind tranzactiile facute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe data de 3 aprilie 2006.
Investigatiile s-au orientat spre Camera Superioara a Parlamentului pentru ca, marti, presedintele institutiei, Nicolae Vacaraoiu, a afirmat ca procurorii anticoruptie au solicitat oficial date despre votul senatorilor pe proiectul de lege privind modificarea legii SIF-urilor.
Oamenii legii au insistat sa obtina informatii despre prezenta la dezbateri a parlamentarului UDMR Verstoy Attila, care e actionar la SIF-uri si care, din cate se pare, e suspectat de conflict de interese.
“Interventia mea a fost facuta in aprilie anul trecut. I-am solicitat atunci presedintelui BVB sa anuleze tranzactiile facute dupa aprobarea ordonantei care a modificat pragul de detinere, dar problema a fost lasata in coada de peste”, a aratat Ioan Corodan.
Senatorul PNL Maramures a explicat ca a fost vorba de o incalcare a legii din moment ce tranzactiile au continuat la bursa dupa modificarea normelor, in conditiile in care se stipuleaza clar ca atat vanzarile, cat si cumpararile trebuie blocate pana la publicarea noilor reglementari.
“Eu nu am incriminat pe nimeni. Nu am spus ca ar fi vorba de parlamentari sau de alte persoane, ci doar am atras atentia ca s-au facut tranzactii enorme, pare-mi-se in jur de 200 de milioane de euro, in mod ilegal. Nu stiu cine le-a facut. E treaba procurorilor sa afle.”
Ioan Corodan a declarat, pentru eMaramures.ro, ca a fost chemat ca martor la DNA in acest dosar si ca asteapta sa primeasca din moment in moment citatia. “Am fost anuntat de inceperea cercetarilor si de faptul ca voi fi chemat sa depun marturie. Voi relata exact ceea ce am spus si in senat, fara sa acuz vreo persoana.”
Intr-un comunicat de presa remis redactiei eMaramures.ro, reprezentantii DNA neaga ca ar fi solicitat date despre modul in care senatorul Verestoy Attila a votat proiectul de lege referitor la SIF-uri. Ei au aratat insa ca au cerut informatii despre participarea acestuia la sedinta in cauza.
”DNA a solicitat in copie certificata procesul verbal al dezbaterilor. Aceste cereri au fost formulate de procurorii DNA in cadrul dosarului penal 87/P/2007, constituit ca urmare a unei interventii avute in Senatul Romaniei, in sedinta din 3 aprilie 2006, de un membru al Senatului”, s-a scris in comunicat.
Oficialii DNA au subliniat ca au inceput investigatiile dupa ce au primit o sesizare din partea ministerului justitiei si ca, in acest moment, dosarul se afla “in faza actelor premergatoare”.
Sursa: Larisa Tivadar