Vezi VIDEO
Pasunea satenilor din Satu Nou de Jos a devenit motiv de discordie intre asociatia composesorala locala, administratia publica a comunei Grosi si firma Vital. Primaria locala si societatea care detine monopolul pe serviciile de distributia apa si canalizare in judet sunt acuzate de proprietarii terenului ca au construit o statie de pompare a apei pe pasunea lor si acum refuza sa le plateasca daune.
Dupa ce in acest an instanta de judecata le-a recunoscut oamenilor din Satu Nou de Jos, dupa sase ani de procese, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de pasune de 83 de hectare, acestia le-au cerut firmelor care au abuzat atatia ani de proprietatea lor sa le plateasca chirie. Doua firme de telefonie mobila si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, ale caror cabluri traverseaza pasunea, s-au conformat, insa administratia din Grosi, care are in patrimoniu statia de pompare a apei, refuza sa dea bani.
“Din 5 aprilie 2012, am devenit proprietari cu drepturi depline si am intrat in contact cu firmele care pe perioada de sase ani, in care am fost in proces pentru teren, au beneficiat abuziv de acesta. Si Cosmote, si STS si Vodafone au acceptat cererile noastre (ei au montat, fara acceptul nostru, al proprietarilor, cabluri care traverseaza pasunea) si ne-au despagubit. Insa, mai este o firma, Vital, care are pe terenul nostru o constructie. Aceasta a fost finalizata de autoritatea publica locala in urma unui proiect european, in 2011. Dupa ce am avut decizia definitiva si irevocabila a instantei de proprietate asupra pasunii, le-am depus cateva scrisori de intentie, atat Primariei Grosi, cat si Vitalului. Nu au facut nimic. Dupa aia le-am depus somatii, ca sa putem sa intram la negocieri, sa vedem care-i situatia, dar ne-au tratat cum trateaza cei puternici si bogati pe cei saraci, desi dreptatea e de partea noastra. Au zis ca nu pletesc nimic. Dar asta nu ramane asa”, a precizat Sorin Gaje, presedinte Asociatia Composesorala ”Viitorul” Satu Nou de Jos.
Presedintele asociatiei composesorale a spus ca vinovat de acest abuz este primarul comunei Grosi, Gheorghe Lupan, care a girat demararea un proiect ce prevedea construirea statiei de pompare pe un teren care era in litigiu din anul 2006 si despre care stia ca, de drept, apartine satenilor. In schimb edilul a declarat ca la momentul demararii proiectului, in 2008, terenul figura in Monitorul Oficial ca apartinand domeniului public si asta conteza in fata legii, nu faptul ca era un litigiu. De altfel, primarul a mentionat ca si acum terenul pe care se afla statia de apa este in domeniul public pentru ca, dupa sentinta care le-a dat castig composesorilor, acestia au primit la schimb o alta suprafata, fapt infirmat de proprietari.
”In anul acesta, cand s-a finalizat procesul, si pentru acel drum si pentru rezervorul de apa, s-a dat teren in schimb la Asociatia Viitorul, teren care face parte din pasunea comunala, care este in imediata apropiere a pasunii composesorale”, a declarat Gheorghe Lupan, primarul comunei Grosi.
Insa, presedintele asociatiei composesorale a afirmat ca si acel teren este tot al oamenilor din Satu Nou de Jos. ”Ne-a dat teren din al oamenilor din sat. Ar trebui domnul primar sa se uite la sentinta care a venit prima data, in 2011, cand am castigat. Acolo nu scria ca trebuie sa ne dea teren in schimb in alta parte. Spunea clar: trebuie sa puna in posesie Asociatia Composesorala Viitorul Satu Nou!”, a mentionat Gaje, care-l acuza pe primar de abuz in serviciu, fals si uz de fals. In schimb, primarul a explicat ca Gaje este un reclamagiu de profesie si ca-l va actiona in instanta pentru acuzele pe care i le-a adus de mai mult timp incoace.
Asociatia composesorala din Satu Nou de Jos a primit de la cele doua firme de telefonie mobila si STS suma totala de 5.850 de euro, ca drept de servitute pentru cablurile care le traverseaza pasunea, insa firmei Vital intentioneaza sa-i ceara o redeventa anuala de 5.000 de euro, pentru ca aceasta are o constructie permanenta pe proprietatea lor. Banii vor fi impartiti ca dividende celor 73 de membri ai composesoratului.
Sursa: Catalin Vischi