Vezi VIDEO
Peste 15.000 de oameni au demonstrat astazi, 12 septembrie, ca nu dau o ceapa degerata pe criza financiara si s-au dus sa petreaca in comuna Asuaju de Sus, acolo unde s-a desfasurat vestitul Targ al Cepelor. In ciuda apelului la cumpatare facut de autoritatile judetene primarilor maramureseni, edilii din Asuaj au decis ca traditia e mai presus de saracia bugetului local si au organizat si in an acest manifestarea, chiar si cu riscul de a nu vedea legumele vedeta ale sarbatorii pe tarabe. Insa producatorii de ceapa n-au lipsit nici de la cea de-a 40-a editie a targului, desi s-au plans ca nici recolta si nici vanzarea nu mai sunt ca pe vremuri.
Majoritatea localitatilor din Maramures au renuntat in acest an la a mai tine sarbatorile pe care incercau sa le consacre, mare parte lansate dupa 1990. Nu insa si Asuaju de Sus, unde Targul Cepelor a ajuns la cea de-a 40-a editie.

„Sarbatoarea noastra are peste 100 de ani vechime si anul acesta se implinesc 40 de ani de cand se tine neintreupt…nu puteam s-o oprim, fie ca-i criza. Adica avem mai putini bani, sunt mai putine formatii si invitati, dar oamenii ar fi venit oricum,” spune Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus.

Targul Cepelor s-a dovedit a fi un magnet pentru oamenii din zona Codru, Chioar si de pe Culoarul Somesului. Pe campul unde s-a desfasurat sarbatoarea erau parcate cel putin 900 de masini la orele amiezii, iar numarul lor crestea de la un minut la altul, astfel ca politistii abia mai pridideau cu indrumarea lor.

„E o ocazie unica in an, se intilnesc codrenii, rudele, la o sarbatoare campeneasca. Am facut eforturi, am reusit s-o tinem si, ia priviti in jur, cred ca sunt peste 15.000 de oameni, nu sunt doar cu masini, au venit si cu carutele sau pe jos. Aseara am avut o discoteca in aer liber, pentru tineri, de cinci ani incoace, am incercat sa avem cu o seara inainte programul lor,” spune primarul Boitor.

Autoritatile locale marturisesc insa ca au avut emotii ca la editia din acest an va lipsi chiar ceapa, pentru ca vremea rea a compromis recoltele in zona. Insa salajenii de la Pericei si Solduba au revenit cu cununile lor impletite din ceapa rosie si alba si din usturoi, chiar daca nu mai au atat de bun vad ca odinioara.
„Eu vin cu ceapa din 1972. Se vinde slab. Nu mai stiu ce sa zic, nu inteleg bine romaneste,” spune una dintre vanzatoare.

„Am venit mai putini, cam jumatate fata de anul trecut. Si tot nu trece ceapa…Ce sa facem? Si asa abia s-a facut, a fost slaba recolta, pe jumatate”, spune Irina Gaspar din Pericei, care vine de 13 ani la targ.
Localnicii au fost bucurosi de oaspeti, desi au observat si ei ca lumea e mai saraca si nu cheltuie ca-n alti ani. Putini au fost cei care au venit la sarbatoarea organizata anual la stransul recoltei pentru a face targuieli. Cuvantul de ordine a fost distractia.

„Io vin…de cand ma stiu. Tat ase o fo sarbatoarea, candva era in sat, numa’ de cand se tine aici in camp vine asa multa lume. Parca mai saraca-i lumea, mai mult se uita decat cumpara…ia…si cepaa, este destula da’ nu cumpara lumea…”, spune Ion Ardelean, din Asuaju de Sus.
Vremea buna a adus la sarbatoare toata suflarea din Asuaju de Sus si din comunele invecinate, dar si zeci de baimareni. Atmosfera a fost una de targ, cu mici, bere si muzica populara.
Sursa: Alexandru Ruja