![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Manastirea Habra a fost astazi, 22 aprilie, in sarbatoare. Numerosi credinciosi s-au adunat si in acest an la lacasul de cult, aflat la doar sase kilometri de municipiul Baia Mare. La Manastirea Habra, care a fost reinfiintata dupa 1990, e o traditie ca in a treia zi de Pasti sa vina multime de oameni din localitatile invecinate pentru a cinsti hramul bisericii inchinat Invierii Domnului.
In cea de-a treia zi a marelui praznic al Invierii Domnului, Manastirea Habra, din Grosi, a imbracat straie de sarbatoare. In curtea lacasului de cult au fost prezenti numerosi credinciosi, dornici sa participe la Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de preoti si diaconi.
„Aceasta zi minunata este inaintea lui Dumnezeu si ne bucuram intru ea, in primul rand pentru lumina sfanta a soarelui care ne mangaie si ne da viata la tot ce-i pe pamant. Incredintati suntem si noi astazi ca cel care a fost ingropat in mormantul cel nou de catre Nicodim si ceilalti, a inviat. Pentru ca, spune Sfantul Apostol Pavel, daca Hristos n-ar fi inviat, zadarnica este propovaduirea noastra, dar in acelasi timp zadarnica ar fi si credinta voastra”, a remarcat parintele arhimandrit Casian Filip.
La hramul Manastirii au venit foarte multi localnici din localitatile invecinate. Oamenii au marturisit ca obisnuiesc sa vina frecvent in acest loc incarcat de semnificatii istorice.
„Sunt din Chechis. Stau aproape de ea, vin foarte des. Am ales portul popular, deoarece este o traditie si tineretul din ziua de azi nu mai pastreaza traditia. Ne place sa purtam aceasta tinuta. Fiind si dupa Invierea Domnului este frumos”, a spus una dintre credincioase, Elena Tamas.
O alta credincioasa, Maria Rus, a relatat ca „e o zi foarte speciala, aici se sarbatoreste hramul sfintei manastiri si venim cu foarte mult drag. De la Chechis am venit, impreuna cu familia, cu nepotii. Venim in limita posibilitatilor, incercam sa venim pentru ca aici ne intalnim cu Domnul Iisus, sa-i multumim pentru toate darurile pe care le primim, aici sarbatorim Invierea Domnului, aici venim si in noaptea de Inviere. E tare frumos”.
Manastirea Habra are si o istorie aparte. Pe baza unor documente istorice s-a stabilit ca manastirea are o vechime de peste 400 de ani. In trecut, lacasul de cult a functionat in zona Fisculas, dar din cauza ca staretul manastirii impreuna cu episcopul locului de atunci au semnat Unirea cea Mare, realizata de Mihai Viteazul, biserica a fost pustiita si daramata.
In 1990, Manastirea Habra a fost reinfiintata, iar in anul 1999, Patriarhia Romana si-a dat acceptul pentru infiintarea acesteia ca manastire de maici. Lacasul de cult poarta hramul Invierea Domnului, iar cel de-al doilea hram este cel al arhanghelilor Mihail si Gavril, in memoria lui Mihai Viteazul, care, in drumul sau spre Viena, a poposit cateva zile la manastire.
Sursa: Camelia Tocaci