Micii intreprinzatori din Piata Agroalimentara “Izvoarele” s-au reprofilat, trecand de la vanzarea zarzavaturilor la cea a… ciupercilor. Veterani sau novici in comercializarea acestui tip de marfa, ei se declara multumiti de veniturile pe care le obtin, in pofida crizei economice.
Reprofilare de criza a unor comercianti din Piata Agroalimentara “Izvoarele” din Baia Mare. Pentru ca s-a dovedit mai rentabila, ei au renuntat la vanzarea legumelor in favoarea ciupercilor.
“Reprofilatii” se trezesc cu noaptea-n cap, aduna ciupercile de la primele ore ale diminetii, din padurile de la Codrul Butesei, si ajung cu “marfa proaspata” pe tarabe, in jurul orei 10.00. Se vand tot felul de ciuperci, indiferent de soi, comestibil sa fie si, mai ales atractiv pentru clienti.
Astfel, oferta e variata, de la oite la vinetele sau de la hribe la galbiori, vandute “la kilogram” sau “la gramada”, cu preturi care variaza intre 5 si 25 de lei. Majoritatea vanzatorilor de ciuperci sunt romi. Spun ca “lucreaza in familie” si nu se plang de castig, 50-100 de lei pe zi, chiar daca sezonul abia a inceput.
“Astazi am dat doua kilograme unei singure persoane. Pe zi, vand cate un cos de 10-15 kilograme. Cand eu raman in piata sa vand, de la 10.00 pana pe la 12.00, imi trimit copiii la cules”, a explicat Sabina Serban.
Cat despre vanzare, care nu are loc in cele mai legale conditii, trece neverificata, cei abilitati in acest sens inchizand ochii, pentru ca majoritatea comerciantilor sunt sezonieri si nu dispun de resurse suficiente pentru a-si putea inchiria un loc.
“De cand e lumea s-au mancat ciuperci si e bine ca le comercializeaza in piata, pentru ca ei se cunosc unii pe ceilalti si, in plus, sunt verificati si de doctorul veterinar. Si tocmai de aceea, este un fapt dovedit, la noi in piata niciodata nu am avut probleme de intoxicatie sau alte asemenea cauze”, a afirmat directorul pietei, Adiel Florian.
Pana si cumparatorii par incantati de aparitia, in ritmul ciupercilor dupa ploaie, a comerciantilor, dar ar fi mai multumiti daca preturile ar fi mai accesibile. “Tot timpul am cumparat ciuperci, insa acum preturile mi se par destul de mari pentru veniturile noastre. Dar nu ma pot rabda, trebuie sa-mi cumpar macar un kilogram de galbiori ori vinetele”, a precizat baimareanca Elena Stoica.
Cele mai accesibile ciuperci, dintre cele aflate pe tarabele comerciantilor, sunt vinetelele, care nu depasesc 5 lei/kilogram sau 2 lei/gramada, galbiorii, care, la fel, pot fi cumparati cu 5 lei, iar pretul hribelor ajunge la 15 lei/kilogram.
Sursa: Adina Timis