Comisia Europeana a declansat la 21 noiembrie procedura de infringement in cazul Romaniei din cauza interdictiei exporturilor de gaze, autoritatile competente avand la dispozitie doua luni pentru a raspunde incalcarilor legislatiei comunitare semnalate, in caz contrar trecandu-se la cea de a doua etapa a procedurii, cea a avizului motivat, a declarat luni pentru Agerpres Carlo Corazza, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani.
„La 21 noiembrie, Comisia Europeana a trimis o scrisoare formala de notificare guvernului roman. CE apreciaza ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile conform articolelor 35-36 ale Tratatului de functionare a Uniunii Europene (TFUE) si articolului 40 (c) al Directivei 2009/73/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind regulile comune pentru piata interna a gazelor naturale. Asteptam acum raspunsul statului membru, care ar trebui sa vina in urmatoarele doua luni”, a declarat Carlo Corazza.
Conform procedurii de derulare a infringementului, prima etapa este scrisoarea de notificare sau „scrisoarea de punere in intarziere”, in care se precizeaza care sunt incalcarile legislatiei comunitare. Aceasta scrisoare reprezinta deschiderea formala a procedurii de infringement. Conform articolului 258 din Tratatul de functionare a Uniunii Europene (TFUE), statul membru are dreptul de a raspunde la scrisoarea de notificare formala in termen de doua luni.
Urmatoarea etapa este cea a „avizului motivat”, la care se recurge in cazul in care statul in cauza nu a trimis niciun raspuns Comisiei Europene (CE) sau aceasta il considera nesatisfacator si care reprezinta ‘semnalul de alarma’ final si contine cerinta expresa a CE ca statul membru sa ia masurile necesare eliminarii incalcarii legislatiei UE. De obicei, tara in cazul careia s-a declansat infringementul are doua luni la dispozitie pentru a raspunde avizului motivat, in caz contrar fiind sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Sursa: Agerpres