Pachetul legislativ care prevede modificari majore in sistemul de invatamant pune pe jar cadrele didactice. Asta cu atat mai mult cu cat legea a fost adoptata de Executiv. Sindicatele au patru mari nemultumiri, pe care le vor supune la vot dascalilor, parintilor si elevilor cu varsta peste 18 ani, pana pe 30 aprilie. Rezultatul va fi inaintat Guvernului Romaniei, dupa care, cel mai probabil, va exista o initiativa legislativa de modificare a pachetului.
Masurile incluse in pachetul Legii Educatiei Nationale adoptata de guvern nemultumesc angajatii din sistem. Cele patru puncte invocate de dascali se refera la: componenta consiliului de administratie a scolii, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, finantarea invatamantului particular in egala masura ca si cel de stat si eliminarea din calendar a examenului de titularizare.
Potrivit secretarului general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si presedinte al organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop, prin formarea consiliului de administratie – o treime profesori, o treime parinti si o treime Consiliu Local – se va ajunge la o politizare a educatiei.
“Presedintele ar urma sa fie ales dintre reprezentantii CL si ai parintilor, lucru extrem de absurd. Si in conditiile in care examenul de titularizare nu va mai avea loc, practic acestia pot sa dea afara dascali din sistem, pur si simplu, doar pentru ca nu ii agreeaza. Noua lege a educatie prevede ca fiecare scoala sa faca angajari in functie de necesitati, ceea ce majoritatii colegilor li se pare aberant”, a precizat Liviu Marian Pop.
Nici finantarea invatamantului privat asemeni cu cel de stat nu este privita cu ochi buni. “Se vor pierde resurse umane valoroase, care vor fugi in sistemul particular. Este vorba de concurenta neloiala”, crede Pop.
Presedintele SLIMM afirma ca in acest fel se observa clar organizarea educatiei pe criterii strict economice. “Clasa a IX-a la gimnaziu va conduce la situatia in care elevii, aflati la varsta de 16 ani, nu isi vor gasi un loc de munca, deoarece nu au calificarea necesara. Vom avea doar o mare de someri. Practic, prin aceasta lege, din 14 ani obligatorii, dintre care 10 de scoala, s-a redus invatamantul obligatoriu la 13 ani. Ceea ce releva faptul ca nu mai conteaza actul educational, ci sa economisim un an de scoala. Se face, astfel, privatizarea si politizarea invatamantului”, a spus Liviu Marian Pop.
Din acest motiv, pe 12 aprilie, a inceput un referendum in randul dascalilor, elevilor, studentilor si parintilor. Acesta va dura pana in 30 aprilie si se va axa pe cele patru probleme invocate de sindicalisti. “In functie de rezultatul acestei masuri, vom actiona. Daca opinia publica se declara impotriva acestei legi, atunci vom realiza o initiativa legislativa de modificare a ei”, a explicat Pop.
Reprezentantul FSLI a mai spus ca joia viitoare se va decide daca in 22 aprilie va fi declansata sau nu greva generala de o zi. In acest conditii, se anunta o primavara fierbinte in sistemul educational…
Sursa: Catalin Tineghe