Vezi VIDEO
Mai multe reclamatii trimise pe adresele Garzii de Mediu, Agentiei pentru Protectia Mediului si Apelor Romane indicau faptul ca lacul Bodi-Mogosa este poluat constant de catre apele provenite din fosa septica a cabanelor situate la cota 1.000. Administratorii imobilelor sustin ca amplasamentul este dotat cu statie de epurare a apelor si ca reclamatiile frecvente sunt facute de cineva rau intentionat.
„Frumusetea lacului Bodi este amenintata de apele uzate deversate de la cabanele situate la cota 1.000″, sustine un cetatean care, sub protectia anonimatului, a semnalat institutiilor abilitate sa verifice acest lucru. Omul sustine ca pericolul este unul foarte mare, iar luciul de apa de la Mogosa risca sa ajunga un lac mort.
„Cabanele si restaurantul de la cota 1.000 deverseaza ape din fosa septica (din supraplin) in paraul ce vine de la lacul artificial de langa restaurant. Aceste ape se dilueaza cu inca vreo doua-trei paraie si apoi, dupa circa un kilometru, se varsa in lacul Mogosa. Pentru rezolvarea situatiei, trebuie sa nu se mai deverseze ape poluate, altfel lacul Mogosa va deveni o balta infecta, la malul caruia nu vei putea sta, nici sa mai intri in apa”, spune reclamantul.
![]() |
![]() |
Sesizarea va fi verificata de catre institutiile abilitate, iar daca situatia o va impune societatea comerciala va suporta rigorile legii, a fost raspunsul autoritatilor maramuresene.
„La Agentia pentru Protectia Mediului a fost inregistrata in cursul zilei de ieri (n.r., 14 septembrie) o sesizare privind unele probleme la lacul Bodi. Avand in vedere problematica ridicata, sesizarea a fost redirectionata catre Apele Romane si catre Garda Nationala de Mediu, urmand ca dupa ce primim raspunsul sa il transmitem reclamantului”, a declarat Viorel Iancu, directorul APM Maramrues.
Reprezentantii societatii care administreaza cabanele din zona spun ca in paraul incriminat nu este deversata apa uzata si ca toate apele folosite trec mai intai printr-o statie de epurare inainte de a ajunge din nou in natura. In plus, au toate avizele necesare functionarii.
„Avem o statie agreata de catre cei de la Apele Romane si de la Mediu, exista autorizatie de gospodarire a apelor, statia de epurare este ecologica… Tot ceea ce a aparut mi se pare un zvon care incearca sa arunce o lumina proasta asupra a ceea ce facem noi aici„, a declarat Alin Ardelean, inginer tehnic in cadrul societatii reclamate.
Responsabilii amplasamentului mai spun ca tocmai pentru a nu aparea astfel de incidente, atat reprezentantii Apelor Romane, cat si ai firmei care se ocupa de intretinerea statiei de epurare fac frecvent analiza apelor uzate pentru a vedea daca acestea respecta concentratiile legale.
Sursa: Andrei Gherghel