Incalcarile drepturilor omului in instantele statelor UE s-au dublat in ultimii cinci ani, iar printre statele unde se numara cele mai multe incalcari se afla si Romania, sustine o cercetare independenta, preluata miercuri de The Guardian. Grecia, Bulgaria, Polonia si Romania sunt statele Uniunii Europene unde se constata cele mai multe incalcari ale drepturilor in procesele penale, constata un studiu independent consacrat situatiei drepturilor in instantele din UE.
Intr-un studiu comparativ al incalcarii dreptului persoanelor la libertate si la un proces echitabil, inregistrate de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), statele de la marginea de est a UE apar ca incalcand in mod repetat acest drept.
Intarzierea aducerii cazurilor in fata instantei a fost motivul cel mai comun al criticilor studiului. De asemenea, in unele state UE, arestul preventiv poate dura pana la patru ani, in timp ce in altele nu exista niciun maxim legal.
Datele, colectate de organizatia Fair Trails International si de firma de avocatura internationala Clifford, acopera o perioada de cinci ani, intre 2007 si aceasta vara.
Situatia pare sa se inrautateasca, in conditiile in care, daca in 2007 s-au inregistrat 37 de incalcari ale dreptului la un proces penal echitabil in statele UE, in 2011 numarul acestora a inregistrat o crestere de peste 100%, ajungand la 75.
Grecia a fost tara cu cel mai mare numar de incalcari, 108. Cele mai multe se refera la intarzieri cronice in aducerea cazurilor in fata instantei. De asemenea, interpretii nu sunt intotdeauna disponibili si au fost formulate preocupari cu privire la coruptia judiciara in Grecia, avertizeaza studiul „Defence Rights in EU”.
In Bulgaria au fost sesizate 92 de incalcari inregistrate de catre CEDO, cele mai multe vizand, de asemenea, intarzierile excesive. Totodata, constata raportul, persoanelor retinute nu li se acorda adesea suficient acces la avocati sau familie.
Polonia, cu 67 de incalcari, nu a respectat cerinta instantei de la Strasbourg in ceea ce priveste existenta unei consilieri juridice pentru inculpati si ca urmare a lungilor amanari judiciare. In plus, prea multe persoane sunt de obicei retinute in custodie si le este refuzat accesul la dosarele instantei in cursul anchetelor, adauga studiul.
Romania, cu 49 de incalcari, a fost criticata pentru ca nu permite detinutilor sa conteste legalitatea detentiei, sa fie considerati prezumtiv nevinovati pana cand sunt gasiti vinovati si sa conteste martorii care depun marturie impotriva lor.
Potrivit The Guardian, pattern-ul esecurilor juridiciare reflecta intr-o anumita masura economia continentului, in conditiile in care statele mai sarace sunt cel mai putin capabile de a furniza o justitie echitabila si in timp util.
Sursa: Agerpres