Asociatiile pentru protectia animalelor picheteaza, luni, Camera Deputatilor, cerand deputatilor sa respinga modificarile la legea cainilor comunitari, care permit autoritatilor locale eutanasierea animalelor fara stapan. Pichetul de protest incepe la ora 15.00, la poarta de intrare spre Camera Deputatilor, in zona Parcului Izvor, urmand sa se incheie la ora 19.00.
Reprezentii Asociatiei „Cutu, cutu” si GIA, organizatorii protestului, cer deputatilor sa respinga la discutiile din plenul Camerei Deputatilor proiectul de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.
Organizatiile de protectie a animalelor spun ca modificarea legii cainilor fara stapan va permite uciderea in masa a maidanezilor si cer sterilizarea si readucerea acestora in locul de unde au fost luati.
Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a dat, in 1 martie, aviz favorabil proiectului de modificare a legii privind protectia animalelor, acesta urmand sa intre in dezbaterea plenului.
Organizatiile de protectie a animalelor spun ca daca proiectul de lege nu va fi discutat luni, vor continua protestul si marti, tot intre orele 15.00 si 19.00.
Reprezentantii ONG-urilor sustin ca eutanasia nu va rezolvat problema cainilor strazii, asa cum nu a rezolvat-o nici intre 2001 si 2008, cand aceasta a fost permisa. Ei atrag atentia ca maidanezii apar si din cauza cetatenilor care ii abandoneaza si care nu sunt sanctionati.
De asemenea, acestia mai spun ca eutanasierea este o solutie pe termen scurt si foarte costisitoare, potrivit Organizatia Mondiale a Sanatatii, si incalca normele UE si Conventia Europeana cu privire la bunastarea animalelor.
Pentru tinerea sub control a inmultirii cainilor maidanezi, ONG-urile militeaza pentru identificarea cu microcip a tuturor cainilor, dar si pentru introducerea obligativitatii de sterilizare a animalelor de catre stapani sau a platii unei taxe anuale in cazul in care refuza sterilizarea.
„Cerem sterilizarea cainilor de pe strada si reteritorializarea celor blanzi, iar pentru cei reclamati cerem comisii speciale care sa investigheze si sa rezolve cauzele exterioare pentru care musca (sunt batuti, au pui, sunt bolnavi) sau sa-i directioneze catre adaposturi pe cei cu adevarat agresivi, care musca fara motiv. Dorim directori compententi in administratiile pentru caini. Cerem propunerea spre adoptie a tuturor cainilor de pe strada prin intermediul internetului (a site-urilor oficiale ale administratiilor si ale ONG-urilor) si prin intermediul mass-media”, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiilor care organizeaza protestul de la Camera Deputatilor.
Reprezentantii ONG-urilor precizeaza ca toate aceste „aspecte pozitive” se regasesc in proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, in forma initiala introdusa de Marius Marinescu, impreuna cu ONG-urile si aprobata de Senat in decembrie 2007.
Reprezentantii ONG-uilor mai sustin ca amendamentele pentru eutanasierea cainilor fara stapan nu au fost supuse analizei Comisiei pentru buget si finante a Camerei Deputatilor si nici nu au fost in dezbatere publica.
„Niciun reprezentant al societatii civile si al ONG-urilor nu a fost invitat sa discute in Comisia pentru administratie publica, ce le-a si aprobat pe 01.03.2011, doar prefectul municipiului Bucuresti a fost invitat, desi nu avea calitatea legala sa depuna amendamente”, au mai spus reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor.
Acestia cer deputatilor fie retrimiterea proiectului la Comisia pentru administratie publica, fie „votul colectiv impotriva eutanasiei”.
Asociatiile de protectia animalelor au mai aratat ca in perioada 2001-2008, Administratia pentru Supravegherea Animalelor a raportat 144.339 de caini eutanasiati in Capitala, pentru care s-au cheltuit peste noua milioane de euro. Potrivit acestora, eutanasierea unui caine costa intre 60 si 70 de euro, in timp ce pentru sterilizarea unui animal sunt cheltuiti intre 15 si 25 de euro.
Mai multe ONG-uri de protectie a animalelor au protestat la Palatul Parlamentului si in 1 martie, cand a fost luat in discutie proiectul de modificare a legii, la Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor.
Deputatii din Comisie considera ca modificarile avizate, care dau posibilitatea autoritatilor locale sa decida ce sa faca in cazul cainilor fara stapan, sunt o solutie mai buna la problema cainilor comunitari. Potrivit acestora, autoritatile locale pot decide fie sterilizarea animalelor si propunerea spre adoptie, fie pastrarea lor in centre, fie eutanasierea dupa un anumit numar de zile. Totodata, legea da posibilitatea incheierii unor parteneriate intre autoritatile locale si ONG-urile de protectie a animalelor.
Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, anunta, in 27 aprilie 2010, ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.
Potrivit prefectului, propunerile de lege respecta legislatia europeana si incearca rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele ONG-urilor, sau a celor aproximativ 100.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele administratiei locale.
In privinta propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei arata ca „este incurajata adoptia cainilor fara stapan, care va fi facuta cu responsabilitate si spirit civic”. In acest sens, persoanele care vor dori adoptarea a mai mult de doi caini trebuie sa faca dovada ca ii pot intretine si au spatiul necesar, sa aiba acordul vecinilor sau asociatiei de proprietari, sa plateasca taxele de sterilizare, microcipare si tratare de boli.
O alta propunere vizeaza amendarea persoanelor care adopta un caine si apoi ii dau drumul pe strada, a celor care hranesc in locuri publice cainii fara stapan, precum si a celor care nu isi inregistreaza animalele in registrele speciale sau nu isi sterilizeaza cainii de rasa comuna.
Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan a fost initiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligatia autoritatile locale sa sterilizeze toti cainii comunitari si a fost adoptat in unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, in prezent fiind la Camera Deputatilor.
Totodata, Marius Marinescu este initiatorul Legii 9/2008 privind protectia animalelor, prin care a fost abrogata eutanasierea acestora. Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infractiune detinerea si comercializarea de animale salbatice, cu exceptia gradinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cersetorie, omorarea animalelor, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, maltratarea si schingiuirea acestora, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani, precum si interventiiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative. Actul normativ prevede pedepse care pot merge pana la amenzi penale de 2.000 lei sau inchisoare de pana la un an.
Sursa: Mediafax