Vezi VIDEO
In familiile multor maramureseni isi fac loc, luna de luna, noi membri, din lumea necuvantatoarelor. Unii aleg sa creasca pasari sau pesti, altii isi duc acasa pisici sau alte patrupede, insa cele mai multe achizitii vizeaza speciile canine. Veterinarii din judet spun ca numarul proprietarilor de caini a crescut foarte mult in mediul urban, insa atrag atentia ca exista si numeroase persoane care nu inteleg responsabilitatea pe care si-o asuma in momentul in care isi duc acasa o mica vietuitoare.
Specialistii in ingrijirea animalelor de companie spun ca orice prieten necuvantator se poate dovedi un castig, deoarece acestia produc schimbari pozitive atat in viata copiilor, cat si in cea a adultilor. In cazul cainilor, secretul este acela de a-i trata la fel ca pe membrii familiei, deoarece sanatatea cainilor depinde de modul nostru de a-i ingriji.
„Din punctul nostru de vedere, al veterinarilor, este foarte important sa ai un animal de companie. Practic, iti schimba viata, ti-o modifica in sens pozitiv. Numai lucruri bune poti obtine dupa o anumita perioada, exceptand perioada de juniorat, cand e mai greu, pana se adapteaza necesitatilor noastre“, a aratat medicul veterinar Gheorghe Bogdan.
Veterinarii subliniaza faptul ca foarte multi maramureseni gresesc atunci cand aleg rasa cainilor pe care vor sa ii achizitioneze. Multi apeleaza la fotografii si pun accent pe aspect, fara sa se informeze cu privire la personalitatea animalului sau legat de costurile pe care le presupun ingrijirea si cresterea noului membru al familiei.
In aceste conditii, exista persoane care nu au resursele financiare sau timpul necesar pentru a le acorda cainilor atentia cuvenita, iar sanatatea patrupedelor are de suferit. „Vaccinurile sunt foarte importante. Previn o serie de boli, care ulterior ar putea fi greu de tratat. Apoi alimentatia corecta, care formeaza urmatorul individ, iar medicatia preventiva, deparazitarile periodice ajuta la insanatosirea catelului, respectiv la evolutia normala a acestuia“, a adaugat medicul veterinar.
Baimarenii care cresc caini spun ca aceste animale de companie sunt pentru ei cei mai buni prieteni si ca ii considera chiar parte din familiile lor. „E membru al familiei, atat de importanta e. Inca un membru in familie. Toate vaccinurile sunt obligatorii. E obligatoriu sa ai grija de el. Daca iti iei un caine iti iei o responsabilitate destul de mare. Adica plimbare de doua ori pe zi, cel putin, dar la pui trebuie mai des. In plus, hrana cat de cat de calitate. Ar trebui si spalat, vaccinat si deparazitat la timp, ca pot aparea probleme altfel. Niciodata n-am regretat. Daca aveam vreo vaga banuiala ca o sa-mi para rau ca imi iau caine nu-mi luam. Iar dupa ce am luat-o nu mi-a dat voie sa-mi para rau! Am stiut in ce ma bag”, a spus Daniel Purcaru. „Pentru mine e cel mai important. E practic din familie”, a relatat un alt baimarean Ciprian Popa.
Cresterea unui animal de casa este considerata chiar o terapie. Psihologii recomanda compania cainilor si a pisicilor in cazul copiilor cu probleme de comunicare, insa medicii spun ca efecte benefice exista si pentru sanatatea adultilor. Un exemplu sugestiv in acest sens exista chiar in Baia Mare. Tyson, un ciobanesc german, il ajuta pe stapanul sau sa se mentina in forma, scotandu-l obligatoriu la plimbare de trei ori pe zi. „E prietenul meu cel mai bun. Eu fiind cardiac, imi face program zilnic: trebuie sa ma plimb. Plimbare, plimbare, plimbare! Asta este sanatate pentru oricare bolnav“, a spus Eugen Muresan.
Sursa: Cosmin Carp